Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonoja uutisia Hämeenlinnasta

Epäinhimillisten päätösten loppu ei ole vieläkään näkyvissä Hämeenlinnassa. Vapaaehtoista mielenterveystyötä tekevä HÄMI ry. jätettiin taannoin ilman minkäänlaista rahoitusta.

Syksyn mittaan kävi ilmi, että Vanajaveden opisto on altistettu kurjistumisen kierteelle tukien rajulla leikkaamisella. Seuraava heitteillejättö saattaa kohdistua kehitysvammaisten mielekkääseen vapaa-ajan toimintaan.

Kehitysvammaisten virkistystoimintaa on ollut kehittämässä ja koordinoimassa projektityöntekijä Vapaa-aika vireäksi -projektin kautta. Työntekijä on onnistunut luomaan hyviä toimintakäytäntöjä ja suhteita. Hänen työpanoksellaan on ollut myös merkittävä vaikutus tasa-arvon ja elämänlaadun kohenemiseen tähtäävässä toiminnassa.

Nyt kaupunki on kuitenkin katkaisemassa hyvin alkaneen kehityksen. Projekti loppuu vuodenvaihteessa ja työntekijän palkkaamiseen sekä vapaa-ajan toiminnan pyörittämiseen tarvittavia varoja ei ainakaan vielä ole herunut. Jos työ ei saa jatkajaa, projektin tulokset jäävät suurelta osin hetkellisiksi.

Onko tällaisessa mitään järkeä? Toivon todella, että näin lyhytjänteiset ratkaisut olisivat väistyvä ilmiö. Ihmisiä kouluttaviin, aktivoiviin ja tukeviin palveluihin kannattaa satsata.

Tämän kaltainen hyvinvoinnin lisääminen ennaltaehkäisee henkisiä ja sosiaalisia ongelmia ja on näin ollen myös taloudellisesti edullista. Tämä päättäjien pitäisi ymmärtää, vaikkei heidän arvonsa ihmisläheisiä olisikaan. Minusta iskulause “Kaupunki palveluksessasi” kuulostaa tällä hetkellä naurettavalta.

Jaakko Tiihonen