Jorma Lundström siirtyi reilut kahdeksan vuotta sitten Lammin nimismiehen paikalta Hämeenlinnan kihlakunnansyyttäjäksi. Hän valittelee, että kihlakuntauudistuksen myötä työ muuttui kovin paperinmakuiseksi.
– Nimismiehenä oli ihan eri lailla tekemisissä ihmisten kanssa. Monta kertaa tuttu kaveri tunnusti tekosensa, kun ei kehdannut kieltää. Nyt ollaan paljon enemmän paperien varassa, Lundström kuvailee.
Hallinnon uudistuksissa ei hänen mukaansa läheskään aina ajatella yksittäisten ihmisten näkökulmaa, kun korostetaan tehokkuutta.
– Nimismiesjärjestelmä ehti toimia yli 600 vuotta, nykyiset kihlakunnat alle 9 vuotta ja taas suunnitellaan uudistusta, hän vertaa.
Pitäjien vallesmanneja kutsuttiin varttisyyttäjiksi, sillä syyttäjän työn lisäksi heille kuuluivat ulosottomiehen tehtävät sekä poliisin hallintotyötä ja myös kenttätutkintaa.
– Silloin syyttäjän rooli oikeudenkäynnissä oli hyvin erilainen. Hän luki syytekirjelmän ja odotti tuomiota. Nyt koko prosessin eteenpäinvieminen on syyttäjän vastuulla. Jokaiseen juttuun on valmistauduttava todella huolella, Lundström sanoo.
Hämeenlinnaan on pitkään toivottu neljättä vakinaista syyttäjänvirkaa. Lundström kuvaa nykyistä tilannetta surkeaksi, sillä kolmen vakinaisen syyttäjän ja yhden määräaikaisen pitäisi työllistää kahdeksan tuomaria.
– Juttuja olisi kyllä, niistä ei ole pulaa, mutta syyteharkinta ja käsittelyajat venyvät, kun emme ehdi valmistella niitä. Neljännen viran vakinaistaminen olisi tärkeää jatkuvuuden takia.
Jorma Lundström on toiminut syyttäjänä eri paikkakunnilla yli 30 vuoden ajan. Hän kertoo, että selvin muutos tänä aikana on huumeisiin liittyvän rikollisuuden määrän kasvu.
– Esimerkiksi omaisuusrikoksia tehdään huumeitten takia koko ajan enemmän.
Lundström sanoo surevansa erityisesti nuorisorikollisuuden kasvua.
– Se on niin huono alku elämälle. Minun mielestäni se liittyy selvästi nuorisotyöttömyyteen. Toinen asia, joka surettaa on lisääntynyt piittaamattomuus ja oman edun tavoittelu.
Hämeenlinnassa oman vivahteensa syyttäjän työhön tuo vankila. Kihlakunnanoikeudessa käsitellään esimerkiksi vankilassa tapahtuneita huumausainerikoksia ja vankien välistä väkivaltaa.
– Samoin vankila vetää seudulle tietyntyyppistä porukkaa, Lundström sanoo.
Työläimpiä ovat Lundströmin mukaan isot talousrikosjutut, jotka sitovat voimavaroja pitkään.
– Onneksi meillä on apuna talousrikoksiin erikoistunut syyttäjä, mutta hän hoitaa muitakin kuin meidän kihlakuntamme juttuja.