Nooa, Blondina ja Maximus etenivät Ukrin, Sisun ja Neon kera
Harvinaiset etunimet kasvattavat suosiotaan Suomessa. Nimivalinnat jakautuvat yhä useamman etunimen kesken, kun taas suosituimpien ristimänimien käyttö on vähentynyt.
Vähän käytettyjen etunimien vahvimpia nousijoita on ylväästi suomalaiskansallinen Sisu. Se on yleistynyt parissa vuodessa 400 prosenttia – Sisuja löytyy Suomenniemeltä nyt jo 128.
Harvinaisuuksien kärkinousijoita ovat myös nimet Maximus ja Sade. Niin ikään yleistyneet ovat esimerkiksi Neo, Malva, Unna, Otava, Nooa, Aava ja Rania.
Maamme etunimien tuoreet tuulet käyvät ilmi kirjasta nimeltä Eemu, Ukri ja Amelie (Nemo Kustannus). Juri Nummelinin ja Elina Teerijoen kirjoittama opus lupaa esitellä 2 000 harvinaista ja kaunista etunimeä.
– Lähteinämme ovat toimineet paitsi suomalaiset ja ulkomaalaiset nimikirjat, myös hautausmaat, sanomalehdet, kirjat ja puskaradio, tekijäduo ilmoittaa kirjassaan.
Nimi ei miestä pahenna
Nyky-Suomessa vanhemmat eivät mieluusti anna lapselleen kovin tavallista nimeä. Esimerkiksi 1940-luvulta nykypäivään yleisin pojan nimi, Juhani, on menettänyt selvästi asemaansa. Kun Juhaneita kastettiin 1950-luvulla vuosittain yli 7 000 kappaletta, uusia Juhaneita ilmaantui viime vuonna enää 1851.
Vuoden Matin valitseva Kansallinen Matinpäivätoimikunta toivonee sekin, että kansa palaisi yhä useammin perusarvojen eli Matti-nimen pariin.
Erikoisuus on kuitenkin nyt valttia. Osa uutuusnimistä pistää tosin arvelemaan, että etunimi saattaa muodostua kantajalleen ristiksi. Miten kohdellaan esimerkiksi naista, jona ristimänimi on Blondina? Entä kasautuuko miehelle suorituspaineita, jos hänen nimensä sattuu olemaan Romeo?
Maastamme löytyy niin ikään 15 naista ja yksi mies, joita on siunattu etunimellä Kyynel.
Vähemmän käytettyjen etunimien parissa joutuu huomaamaan, että suomalaisilta ei todellakaan puutu mielikuvitusta.
Jo pelkästään aakkosten ensimmäinen kirjain on tuonut Suomeen jotakuinkin persoonalliset nimet Aasia, Abdon, Afrika, Ahas, Aivo, Alku, Allah, Alfa ja Andromeda.
Jälkeen eivät jää muutkaan kirjaimet: heti toinen aakkonen tarjoaa muun muassa äärimmäisen kulturellin Beowulfin, Tolkien-maailmasta meille putkahtaneen Bilbon ynnä Blondina-nimen kohtalotoverin Barbin.
Heikosti Suomen etunimien aatelissa eivät sijoitu myöskään Conan, Dante, Elvis, Ego, Faust, Genius, Hermo, Joulu, Kleopatra, Lada, Lesbia, Muumi, Neptunus, Omamieli, Pantteri, Pääte, Royal, Sovinto tahi Suosikki. Ja lopussa seisoo etunimienkin jylhässä kaartissa – Rakkaus.
Mutta osattiin sitä meillä ennenkin. Kansalaissodan jälkeen jotkut punaiset suvaitsivat antaa lapsilleen etunimiparin Varma Kosto. (STT)