Vrummm. Avain kääntyy virtalukossa kerran, ja Uljas herää uuteen päivään.
-Käytän aina turvavyötä, koska minun käsitykseni mukaan kirjastoauton kuljettajalla ei ole suojelusenkeliä, toteaa kirjastoautonkuljettaja-virkailija Pirjo Maunula ja napsauttaa vyön kiinni.
Uljas Makkosen mukaan nimetty Lopen kunnan kirjastoauto hiipii unisena aamupäivän aurinkoon. Kauan sitten vaikuttanut Makkonen on jäänyt historiaan siksi, että hän oli Lopella ensimmäinen kirjastonhoitaja, joka sai työstään palkkaa.
Kaimaksi nimetyllä kirjastoautolla on ikää vasta 15 vuotta. Kuljettajan näkökulmasta se on tosin riittävästi.
-Tulee vanhuusvaivoja: rauta ruostuu ja katto vuotaa, Maunula luettelee.
Eikä Uljas oli kovin ketterä kintuistaankaan.
Ehkä jo vuoden sisään Uljaalle koittavat lokoisat eläkepäivät, sillä Loppi on yksi 13 kohteesta, joille kulttuuriministeri Tanja Karpela on helmikuun lopussa myöntänyt valtionosuutta uuden kirjastoauton hankkimiseksi.
Avustuksen määrä on 95000 euroa. Summa on puolet siitä, minkä ministeriö on arvioinut uuden auton hinnaksi. Loppuosuus pitäisi kaivaa kunnan pussista.
-Kyllähän uutta autoa odottaa: Työergonomia paranee, talvella on lämpimämpi ja kesällä viileämpi kuin nyt, hän tiivistää.
Ei mikään poropeukalo
Pirjo Maunula ajaa kirjastoauto Uljasta viitenä päivänä viikossa. Jos Maunula sairastuu, auto ei liikahda tallista. Kesäisin Uljas kiertää joka toinen viikko, sillä väliviikot ovat Maunulan loma-aikaa.
Viikkolistalla on kymmenen koulun lisäksi useita siviilipysäkkejä. Kouluista kaksi sijaitsee Lopen ulkopuolella: Hiivolan koulu Riihimäellä ja Kytäjän koulu Hyvinkäällä.
Riihimäellä ei kirjastoautoa ole koskaan ollutkaan, ja Hyvinkäältä moinen ylellisyys lakkautettiin lamavuosina.
Kirjastoautonkuljettaja-virkailijan työnkuva on monipuolinen: ajamista, aineiston järjestelyä ja asiakastyötä. Auto tarvitsee lisäksi pientä huoltoa, ja pesukin on paikallaan aina silloin tällöin. Tarvittaessa täytyy myös olla valmis tekemään lumitöitä tai hiekoittamaan jäistä tienkaistaletta.
Tavoite on kuitenkin selvä, kelillä kuin kelillä:
-Tarkoituksena on palvella haja-asutusalueen asukkaita.
Koululaiset lainaavat ahkerasti
Ensimmäiset asiakkaat kipuavat keskiviikkoisin kyytiin Launosten koulun pihassa.
-Päivää, kajahtaa komeasti, kun lapset nousevat autoon.
Zenja Spajev tahtoo tietää, kuinka monta sivua Harry Potterin Viisasten kivessä on. Pirjo Maunula kaivaa tiedon esiin koneeltaan: 334 sivua.
-Potterit on paksuja. Pari kuukautta menee, kun lukee, Zenja arvioi.
Tiia Lintunen lysäyttää vaikuttavan 19 niteen pinon palautettavien tiskille.
-Siinä on kyllä äidille ja isällekin luettavaa, hän raportoi.
Koululaiset lainaavat ahkerimmin syksyllä, kun koulu on juuri alkanut ja ilmassa on aloittamisen tuntua.
-Ekaluokkalaisille on tärkeä juttu, kun he saavat syksyllä kortin. Silmät oikein loistavat. Se on sitä palkan lisää, Maunula hymyilee.
Kaiken kaikkiaan koululaiset ovat Maunulan mielestä ahkeria lukijoita ja hyväkäytöksisiä. Kormun koululla lapset oikein seistä jöpöttävät jonossa ja odottavat autoon pääsyä.
Kormussa edellisellä koululla palautettu koirakirja lähtee jälleen maailmalle. Koira- ja muut eläinkirjat sekä scifi- ja tieteiskirjat ovatkin koululaisten lukulistan kärkipäässä. Kahden koulun jälkeen lainaussaldo on 87 kirjaa.
“Me niin rakastetaan autoa ja rouvaa”
Eeva Mettovaara ja Pirkko Salminen kipuavat kirjastoautoon melkein joka viikko. Tällä kertaa murhiin kyllästynyt Salminen kaipaa romantiikkaa, ja Maunula heittää vinkkejä.
Niin tutuksi vakioasiakkaat ovat kuluneina vuosina tulleet, että Pirjo Maunulan ehdotuksia kuunnellaan. Jotkut asiakkaat jopa odottavat, että kuljettaja-virkailija on valinnut heitä varten sievän pinon kirjoja lainattavaksi.
Kymmenen minuutin pysähdys on kulunut ja Uljaan on aika jatkaa matkaa.
-Kehu nyt oikein kovasti tätä kirjastoautoa. Me niin rakastetaan autoa ja rouvaa. Se on se ainoa kulttuuri mitä meillä on, rouvat pyytävät autosta laskeuduttuaan.
Kirjastoauto Uljas
-Ikä 15 vuotta
-Pituus 12 metriä
-Hyllyihin mahtuu noin 6000 nidettä
-Ajoa noin 400-500 kilometriä viikossa
-Pysähtyy noin 60 pysäkillä viikossa
-Noin 300 koululaista käy viikoittain
-Noin 70 prosenttia asiakkaista koululaisia