Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makuuhuoneen sisustus ei ole enää sivuseikka

Makuuhuone oli vielä joitakin vuosia sitten kodissa se huone, jonka sisustaminen jäi usein olohuoneen varjoon. Kun kotiin tuli vieraita, makuuhuoneen ovi painettiin visusti kiinni.

Sänkyjen ja patjojen laadullakaan ei ollut niin kovasti väliä, kunhan jotenkin tehtävänsä täyttivät. Rahaa ei näihin hankintoihin haluttu kovin paljon kulutella.

Toisin on nyt. Makuuhuoneisiin ollaan valmiit panostamaan, koska lepohetkistä halutaan nauttia viihtyisässä ja mahdollisimman mukavassa ympäristössä. Kaunis makuuhuone saa myös olla näkyvissä.

Hyvän olon pesäpaikkoja kiireisille

– Näyttää siltä, että mitä kiireisemmäksi elämä muuttuu, sitä tärkeämpää on luoda kotiin levollisia ja mukavia tiloja, jopa pientä ylellisyyttä, arvelee myymälänjohtaja Matti Pohjola Hämeenlinnan Isku-myymälästä.

Suomalaisten keskipituus on kasvanut ja mukavuudenhalu lisääntynyt, joten vuoteiden on oltava entistä pidempiä ja leveämpiä. Tumma mahonki on yksi kalusteiden muotiväreistä. Vuodetta esittelee makuuhuonevastaava Mari Lehto Hämeenlinnan Isku-myymälästä.

Niin Iskussa kuin muissakin kalusteliikkeissä on ryhdytty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin varustetuilla makuuhuoneosastoilla. Enää ei vain esitellä sänkyjä ja yöpöytiä, vaan kokonaisia sisustuksia hemaisevine tekstiileineen ja valaisimineenkin.

Muoti ja trendit vaikuttavat myös makuuhuoneissa. Kalusteiden suosikkisävyt ovat tumma mahonki ja aina suomalaista miellyttävä skandinaavisen kuulakas koivu. Jostakin syystä lämpimän ruskea kirsikansävy ei tällä hetkellä ole kalusteiden ostajalle mieleen.

– Tulossa on 1980-luku, siis ne kiiltävät kromit ja lasipinnat, Pohjola ennakoi.

Lisää pituutta ja leveyttä

Makuuhuoneen sisustajille tarjolla oleva kaluste- ja patjavalikoima on laajentunut valtavasti aivan viime vuosina. Patjamallit ja materiaalit ovat kehittyneet erilaisiin tarpeisiin sopiviksi. Etenkin selkävaivoista kärsivät ovat oppineet ymmärtämään hyvän patjan tärkeyden.

– Ihmisten keskipituus on kasvanut, joten 210 senttiä on jo yleinen sängyn pituusmitta. Nykyisin halutaan entistä leveämpiä sänkyjä. 180 sentin levyiseen parisänkyyn mahtuu mukavasti nukkumaan, vaikka perheen pienimmäisiäkin kömpisi viereen, Pohjola sanoo.

Patjoissa toimii vanha tuttu hinta-laatusuhde: paras ei ole halvinta. Hyvässä joustinpatjassa on tukikehikot ja jousitusten rakenne sellainen, että patja myötäilee nukkujaa mukavasti.

Sijauspatjojenkin valikoima on kasvanut ja laatu parantunut. Takavuosien littanat läpyskät voi unohtaa, nyt sijauspatja viimeistelee nukkumismukavuuden jopa 10 sentin paksuisena.

Tekstiilimallistoissa muotia on Pohjolan mukaan erityisesti väreillä säväyttävä retrohenkisyys ja kaukaisista maista vaikutteita hakeva etnisyys. Silti klassisen tyylikäskin on vakaasti suosiossa. Materiaaleissa on ripaus pellavaa, samettiakin suositaan taas.

– Sisustuksen tekstiilitrendit näyttävät seuraavan vaatemuotia, myymälän makuuhuonevastaava Mari Lehto tietää.

Etnisyyden suosiosta kertoo seeprojen ja kirahvien suosio koriste-esineinä sekä erilaisten taljojen kasvanut kysyntä etenkin makuuhuoneen matoiksi.

Tuula Heinänen