Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pukutehdas tuli tiensä päähän

Hämeenlinnassa ei ole VPU Pukutehdas Oy:n lakkautuksen jälkeen enää merkittävää tekstiiliteollisuuta. Masentava, mutta ilmeisen väistämätön päätepiste saavutettiin keskiviikkona, kun yhtiön hallitus päätti asiasta.

Pukutehtaasta ei lopultakaan ollut taistelemaan tekstiiliteollisuuden yleistä suuntausta vastaan, ei vaikka helpotusta haettiin lähes kaikin kuviteltavissa olevin keinoin: alihankinnasta, markkinoinnista ja tuotannon siirtämisestä Viroon, jossa sijaitsevaa tytäryritystä ei ainakaan tässä vaiheessa lakkauteta.

Vielä 1990-luvulle tultaessa Valtion pukutehtaalla meni näennäisen hyvin, kun sen monopoliasema oli vielä vakaa ja turvallinen.

Puolustusministeriön alainen pukutehdas lähti vuonna 1995 vapaan kilpailun armoille. Ratkaisu olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin, viimeistään 1980-luvulla.

Pukutehdas yhtiöitettiin aivan liian myöhään eikä se pystynyt käyttämään

hyväkseen edes valtion avokätistä huomenlahjaa.

Taitamattomuudesta on kuitenkin paha mennä syyttämään ketään, ei edes yhtiön aiempaa tai viimeaikaista johtoa, jolle ei lopulta jäänyt paljonkaan vaihtoehtoja. Osakeyhtiö, vaikkakin valtion omistama, ei voi määräämättömiin jatkaa kannattamatonta toimintaa.

Linjanmuutos virkapuvuista vapaa-ajan vaatteisiin ei lyönyt leiville, koska alan tuotanto ja kauppa ovat raskaasti kilpailtuja. Erikoisliikkeiden lisäksi alan kakkua jakavat marketit, jotka ovat hintakilpailussa etulyöntiasemassa.

Viimeiset vuodet VPU Pukutehdas, aikaisemmalta nimeltään Valtion pukutehdas on elänyt vaihe vaiheelta supistusten aikaa. Heikkona valopilkkuna onkin se, että on jo jonkin aikaa osattu varautua lakkautukseen. Yllätyksestä ei voi puhua.

Pukutehtaan väelle ratkaisu on pitkän piinan jälkeinen pettymys. Jokaisen työpaikan menetys on katkera, varsinkin, jos alan näkymät ovat huonot. Katseet on siitä huolimatta käännettävä tulevaisuuteen.

Lakkautuksen jälkeen arvuuttelu pukutehtaan tulevaisuudesta loppuu. Työvoimaviranomaisilla, Hämeenlinnan kaupungilla ja elinkeinoviranomaisilla on ollut runsaasti aikaa varautua pahimpaan.

Varsinainen sotilas- ja virkapukuja sekä vapaa-ajan vaatteita valmistava tehdas on ollut Hämeenlinnassa jo jonkin aikaa historiaa. Aikanaan sotien jälkeen pukutehdas työllisti jopa 1 500 työntekijää ja vielä kymmenisen vuotta sitten noin 200.

Työpaikka katoaa viime vaiheessa noin 60 henkilöltä Hämeenlinnasta, jossa ovat toimineet yhtiön keskushallinto, tuotannon suunnittelu sekä markkinointi. Lisäksi Aulangontiellä on yksi maan kymmenestä Boreus-myymälästä.

Pukutehtaalta vapautuu toimitilaa valtakunnallisestikin erittäin hyvältä paikalta, radan varresta ja aivan Hämeenlinnan keskustan tuntumasta. Tiloille pitää saada pikaisesti jatkokäyttöä. Soveltuvatko ne esimerkiksi

pienteollisuustiloiksi, joita on Hämeenlinnassa kaivattu?