Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huvi ajaa elinkeinon ohi Vanajavedellä

Vanajaveden pinnan korkeus on puhuttanut parin viime viikon aikana, ja syystä. Rantapellot läpi Kanta-Hämeen Hausjärveltä Kalvolaan uivat tulvan alla ja risteilijäliikenne tuskailee siltojen mataluutta. Tuskinpa kaikki mökkiläisetkään ovat tyytyväisiä näin korkeaan veden tasoon. Pirkanmaan ympäristökeskus ei kuitenkaan uskalla vaikeuttaa huviveneilijöiden matkantekoa pidentämällä Lempäälän kanavan juoksutusaikaa reilusti.

Suomen suvessa huvitukset tuntuvat ajavan elinkeinojen ohi oikealta ja vasemmalta. Onko tosiaan niin, että kesälomien aikainen huviveneliikenne on tärkeämpää kuin ruoan tuottaminen?

Ranta-alueiden viljelijöiden pyrkimykset vähentää peltojen ravinnepäästöjä perustamalla suojakaistoja ja -vyöhykkeitä vesistöjen varsille valuvat tulvien vuoksi hukkaan. Maa-ainesta ja ravinteita pääsee Vanajaveteen, kun vesi huuhtelee peltoja kymmenien metrien leveydeltä. Tämä puolestaan heikentää Vanajaveden virkistyskäytön edellytyksiä.

Vanajaveden säännöstelyssä on aika ottaa järki käteen nyt ja myös tulevaisuudessa. Vesimäärien ennustejärjestelmää on tämän kesän kokemusten perusteella tarpeen ajanmukaistaa. Ympäristökeskus ei ole pysynyt tämän kesän sateiden tahdissa.

Täytyy toki muistaa, että emme voi kokonaan sysätä runsaan veden ongelmaa Kokemäenjoen vesistön alajuoksulle, vaan märkyyden aiheuttamaa kurjuutta on pyrittävä jakamaan tasaisesti koko vesistön matkalla.

Suomessa mikään sääilmiö ei enää tunnu olevan epänormaali, joten ympäristökeskuksen on yhdessä sidosryhmiensä kanssa valmistauduttava huolella tuleviin vuosiin ja tehtävä selkeä suunnitelma runsasvetisten keväiden ja kesien varalle.

Arto Laine

puheenjohtaja

MTK-Hattula

Markku Pulkkinen

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Häme