Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjiä kannustetaan huolehtimaan työkunnostaan

-Yrittäjän kannattaa huolehtia kunnostaan ja terveydestään, mutta esimerkiksi säännölliset terveystarkastukset jäävät helposti väliin kiireiden takia, sanoo työterveyshoitaja Karita Huikuri.

Hän työskentelee Suomen Terveystalo oy:n Riihimäen toimipisteessä maatalousyrittäjien työterveyshoitajana.

Keskiviikkoaamuna Terveystalon edustajat esittäytyivät hattulalaisille maatalousyrittäjille, sillä yritys voitti Hattulan työterveyshuollon kilpailutuksen. Yritys huolehtii Hattulan kunnan työntekijöiden työterveyshuollosta ja tarjoaa palveluita myös hattulalaisille yrittäjille, kuten maatalousyrittäjille.

Toimipiste aluksi kaupungissa

Hattulalaisten työterveyshuolto toimii aluksi Terveystalon Hämeenlinnan toimipisteessä. Työterveyshoitaja Pirjo Vaara-Raatikainen on nimetty hattulalaisten työterveyshoitajaksi, ja hän kertoo, että kunnan tavoitteena on saada Hattulaan oma toimipiste alkusyksystä.

-Alun perin meidän piti saada toimipiste jo huhtikuun alussa, mutta neuvottelut tilakysymyksestä ovat vielä kesken, kertoo terveystalon Hämeenlinnan toimipisteen vastaava työterveyshoitaja Maaret Lehtonen.

Maatalousyrittäjien työterveyshuolto on Suomen Terveystalolle vielä melko uusi aluevaltaus, sillä toiminta käynnistyi Riihimäellä viime vuonna.

Karita Huikuri kertoo, että sopimuksia on solmittu pikkuhiljaa, mutta kiinnostus on kasvamaan päin.

Palveluntuottaja vaihtunut usein

Kunnilla on velvollisuus järjestää alueensa maatalousyrittäjien työterveyshuolto, ja nykyisin palveluntuottajiksi hyväksytään myös yksityiset lääkäriasemat. Kunta ei kuitenkaan solmi sopimuksia yrittäjien puolesta, vaan yrittäjät tekevät sen itse joko suoraan palveluntuottajan kanssa tai kunnan kautta.

Hattulalaisia maatalousyrittäjiä kiinnosti keskiviikon tilaisuudessa esimerkiksi Kela-korvausten määrä ja sopimusten laajuus.

Maaret Lehtosen mukaan yrittäjä voi ostaa itselleen lakisääteisen työterveyshuollon lisäksi myös sairaanhoidon palveluita, joihin voi sisältyä myös erikoislääkärikonsultaatioita.

Hattulassa työterveyshuollon palveluntuottaja on vaihtunut viime aikoina usein. Aluksi kunta osti palvelun Työsykkeeltä ja vuodesta 2010 alkaen Attendo Medonelta. Suomen Terveystalo on siis lyhyen ajan sisällä kolmas palveluntuottaja.

Maatalousyrittäjille tilanne on ollut hankala, sillä työterveyshuoltoon sisältyvä tilakäynti tehdään yleensä neljän vuoden välein eli sen tekijä on saattanut vaihtua.

Tilaisuuteen osallistunut Pro Agria Hämeen edustaja Risto Viiala huomautti, että jos yrittäjä solmii sopimuksen suoraan palveluntuottajan kanssa, se pysyy voimassa vaikka kunta kilpailuttaisi palvelut uudelleen. (HäSa)