Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuhygienisti viihtyy yrittäjänä

Turenkilainen Kati Luukkanen on harvinaisuus Hämeenlinnan seudulla ja koko maakunnassa. Hänellä on oma, yksityinen suuhygienistin vastaanotto.

Toiminimi Turengin hammastupa aloitti vuoden alussa, ja Luukkanen on ollut tyytyväinen erityisesti siihen, että hän voi nykyään hallita itse ajankäyttöään.

-Kun työskentelin yksityisellä hammaslääkäriasemalla, vastaanottoaikani saattoi olla vain puoli tuntia. Se kertoo, ettei suuhygienistin työtä arvosteta.

Aikaa riittävästi ja pelko pois

Luukkanen itse varaa potilasta kohti puolitoista tuntia. Siinä ehtii sitten vaikka vähän jutellakin hoidon päätyttyä.

Hän haluaa auttaa erityisesti pelkopotilaita. Se on syy, miksi hän ylipäänsä hakeutui alalle.

-Olen itse pelännyt hammaslääkäriä. Kun pääsin siitä yli, ajattelin, että haluan työskennellä sen eteen, että muutkin pääsisivät pelosta.

Hän vaihtoi kokonaan alaa, jätti rakennustekniikan opinnot sikseen ja aloitti Helsingissä suuhygienistikoulutuksen. Pienten lasten äiti sahasi Turengin ja Helsingin väliä kolme ja puoli vuotta.

Hän valmistui vuonna 2008 ja on sen jälkeen työskennellyt sekä yksityisen palveluksessa että terveyskeskuksessa.

-Tähän omaan yritykseeni olen halunnut ottaa molemmista parhaat puolet.

Erilainen odotushuone

Lisäksi hän on tuonut vastaanotolleen ihan omiakin ideoita, jotka näkyvät ennen kaikkea sisustuksessa. Luukkanen on sitä mieltä, ettei suuhygienistin odotushuoneen tarvitse näyttää steriililtä lääkärin odotushuoneelta.

Niinpä Hammastuvan odotustilassa on tyylihuonekaluja, pöytänä palvelee vanha tynnyri ja toimistopiste näyttää pilttuulta – se on rakennettu pahnaladon vanhoista laudoista.

Odotushuoneen sohvalla oleva Ransu-koiralelu on ollut monen pienen potilaan mieleen. Kun sen istuttaa ensin hoitotuoliin saamaan hammashoitoa, lapsi voi pian haluta tuoliin itsekin.

-Pelosta yli pääsy on usein pienestä kiinni, mutta vaatii oivallusta. Oikea tapa pitäisi keksiä muutamassa kymmenessä sekunnissa.

Korvauksella ei suurta merkitystä

Yksityisestä suuhygienistin hoidosta saa nykyään suorakorvauksen Kelalta, mikäli potilaalla on yksityiseltä hammaslääkäriltä saatu lähete.

-Asiakkaistani kolme neljäsosaa tulee kuitenkin ilman lähetettä. Moni sanoo, ettei Kela-korvauksella ole rahallista merkitystä, mikäli lähetteen takia pitää maksaa hammaslääkärimaksu.

Yrittäjäksi ryhtyminen oli suuri taloudellinen panostus Luukkaselle. Hän laskee käyttäneensä laitteisiin ja instrumentteihin lähes 50 000 euroa.

-Petyin, kun en saanut lainkaan investointitukea.

Hoitoa myös vanhuksille

Yrittäjän riskiä pienentääkseen Luukkanen tekee työpäiviä myös julkisella puolella.

-Mutta sen tiedän nyt, ettei molempia auta tehdä samana päivänä. Aluksi saatoin olla ensin päivän terveyskeskuksessa, ja ottaa illalla vielä omia asiakkaita vastaan yrityksessäni.

Joskus Luukkasen näkee kulkevan matkalaukun kanssa. Laukku sisältää siirrettävän hoitoyksikön.

-Tämän kanssa olen käynyt palvelutaloissa hoitamassa vanhusten hampaita. (HäSa)