Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikuttaa voi, jos haluaa

Jos kadulla kulkevilta nuorilta kysyy vaikuttamismahdollisuuksista, saa vastaukseksi, ettei me mitään voida vaikuttaa. Sen sijaan puhelu Hattulan nuorisovaltuuston edustajalle Juha-Pekka Tuomiselle, 17, muuttaa kuvan aivan toisenlaiseksi.

– Kyllä nuoret pystyvät vaikuttamaan.

Tuominen kuitenkin tietää, etteivät monet nuoret tiedä vaikuttamiskanavia.

– Infoaminen nuorten välillä tuntuu joskus olevan hankalaa, mutta kyllä se on paranemaan päin, Tuominen sanoo.

Tuominen on ollut Hattulan nuorisovaltuustossa sen alusta lähtien, vuodesta 2008. Ura valtuustossa sai alkunsa, kun salibandyjoukkueen valmentaja ehdotti Tuomista valtuustoon. Valmentaja oli huomannut iloisen ja ulospäin suuntautuneen pojan kyvyt. Tuominen kertoo nauttineensa nuorisovaltuustossa olemisesta ja siitä on tullut jo elämäntapa.

Tuomisen mielestä Hattulassa nuoria kuunnellaan ja he saavat äänensä kuuluviin. Nuorilla on kanta myös kuntien yhdistymisestä.

– Pienessä kunnassa on helpompi saada ääni kuuluviin kuin isossa kaupungissa.

Alakoulusta lähtien mukana

Hämeenlinnalainen Riku Päivärinta, 13, tajusi jo pikkupoikana, että hän voi vaikuttaa, jos haluaa. Päivärinta on ollut ekaluokkalaisesta lähtien mukana oppilaskunnan toiminnassa.

– Oppilaskunnassa hoksasin, että minulla on jotain valtaa ja minua kuunnellaan.

Hyvien kokemusten vuoksi Päivärinta lähti yläkouluikäisenä mukaan nuorten vaikuttajaryhmään (Nuva-ryhmä). Hämeenlinnassa Nuva-ryhmät ovat kaikille avoimia ja mukaan toimintaan voi tulla koska tahansa.

– Se on hyvä asia, että toiminta on avointa ja mukaan voi tulla. Tosin nuoret eivät sitä tiedä ja olemmekin suunnitelleet, että lähdemme kouluille kertomaan Nuva-toiminnasta. Oppilaskunnassa kyllä tiedetään Nuvasta, mutta siihen se tieto tuntuu jäävän, Päivärinta kertoo.

Päivärinnan mielestä Hämeenlinnassa nuoria kuunnellaan ja päätöksenteossa nuoret otetaan huomioon. (HäSa)