Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janan yleisurheilijat hakivat kisakuntoa Mallorcan leirillä

Janakkalan Janan yleisurheilijat virittelivät kisakuntoaan jo perinteiseksi käyneellä etelän harjoitusleirillään. Tällä kertaa harjoiteltiin Mallorcalla Magalufin kentällä. Mukana kaksiviikkoisella leirillä olivat muun muassa keihäänheittäjä Anni Taponen, pituushyppääjät Antti Stenholm, Mikael Reuna, Elisabet Vaurasalo ja Joonas Suonperä, pikajuoksija Heikki Nieminen, moniottelijat Sara Papunen ja Ville-Veikko Hanninen, kestävyysjuoksijat Janne Niemi ja Mari Penttilä, kuulantyöntäjä Emilia Lehtola ja paluuta kilparadoille tekevä aitajuoksija Nina Rättyä.

Magalufissa harjoitteli myös Janan moniottelija Jutta Heinonen. Sveitsissä opiskeleva Heinonen asuu kisakauden loppuun saakka Tampereella ja treenaa Tiia Hautalan valmennuksessa.

Janalaisista valmentajista paikalla ovat Jari Kataja sekä Taposen heittovalmentaja Jukka Vuorio. Tänä vuonna leiriläisillä oli mukanaan myös oma hieroja.

Janalaiset harjoittelivat urheilukentällä aamupäivisin ja illan suussa. Koska tehot ovat aina kovemmat etelän lämmössä, tiukkojen treenien lisäksi mukana on oltava myös paljon palauttaviakin harjoituksia.

– Jalkoja viilennettiin hotellin uima-altaassa. Erityisen merkittävää oli, että saimme hierojan mukaan, sillä mondo-alustalla treenaaminen kuluttaa jalkoja todella paljon, Kataja lisää.

Katajan mukaan kokonaisliikuntamäärä monella leirin aikana nousi, vaikkei treenien lukumäärä välttämättä kasvanutkaan.

– Tällä kertaa kentälle oli reilu kilometri, joten matkat käveltiin tai juostiin. Matka oli kuitenkin sen verran pitkä, että leirin aikana kullekin tuli vähintään 70 kilometriä lisää liikuntaa. Se oli otettava huomioon urheilijoiden kokonaistreenimäärässä, Kataja kertoo.

Kestävyysjuoksijat tekivät lenkkejään harjoitusohjelman mukaisesti ja olivat harjoituksen sisällöstä riippuen mukana myös kentän treenissä. Juoksijat löysivät onneksi vuoristosta hyviä reittejä, sillä kaupungissa kaikki väylät on asvaltoitu tai kivetty.

Seurayhteistyötä leirityksessä

Leiri tehtiin jälleen yhteistyössä useiden seurojen kanssa. Mukana oli Tampereen Pyrinnön, Veikkolan Veikkojen ja Espoon Tapioiden urheilijoita.

Sinivalkoista väriä mukaan toi osa nuorten pituushypyn maajoukkueryhmää, joka oli leirillä SUL:n nuorisovalmentajanakin toimivan Jari Katajan johdolla.

– Mielenkiintoista katsoa, mitä olemme saaneet uutta aikaiseksi pituushyppääjien tekemisiin. Mielestäni tällainen pitkä ajanjakso yhdessä maajoukkueurheilijoiden kanssa antaa valmentajalle paremmat eväät opettaa kuin muutama leiriviikonloppu kotimaassa. Muutoinkin eri lajien yhteisleireistä on paljon hyötyä. Urheilijat näkevät toistensa suorituksia ja harjoittelun tukena voidaan käyttää useamman valmentajan näkemyksiä. Tietysti mukana on myös sosiaalinen puoli, etenkin urheilijat ovat viihtyneet erittäin hyvin yhdessä, Jari Kataja luettelee.

Kärkipään urheilijat huippukunnossa

Janalaisten edustusurheilijoiden lisäksi leirillä oli mukana useita ensikertalaisia, mutta lomailuympäristössä treenaaminen ei tuottanut urheilijoille vaikeuksia.

– Harjoituksiin keskittyminen toimi yllättävän hyvin. Urheilijamme ovat käyttäytyneet ammattimaisesti, vaikka osa heistä onkin ensikertalaisia, Kataja lisää.

Joka aamu urheilijat ja valmentajat kokoontuivat joukkuepalaveriin, jossa kerrottiin päivän harjoitukset ja aikataulutus. Vaikka leirin päätarkoitus oli treenaaminen, lepoaikaakin jäi. Vapaa-aikana lepäiltiin, otettiin aurinkoa, tehtiin koulutehtäviä, tutkittiin saarta ja pelattiin korttia.

Leirin jälkeen paluu kotimaiseen arkeen ja harjoituksiin on edessä.

– Lämpimiä säitä tietysti toivoo, mutta harjoitukset jatkuvat normaalisti muutaman lepopäivän jälkeen. Kärkipään urheilijat ovat todella paljon edellä omaa tasoaan viime kevääseen verrattuna. Nyt jatkamme kotimaassa vielä reilu kuukauden harjoittelujaksolla ja sitten alkavat kisat, Kataja jatkaa.

Myös keihäsvalmentaja Jukka Vuorio on tyytyväinen sekä ottelijoiden että suojattinsa Anni Taposen tekniikkakehitykseen leirillä.

– Anni on mennyt tosi paljon eteenpäin. Kehitystä on tapahtunut Britannian reissumme jälkeen. Mielenkiintoinen kesä on tulossa, Vuorio arvelee. (HäSa)

Pirjo Rättyä