Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissamainen risteysvahti ihmetytti Yllityssä

Sanna Virtanen ja Lauri Myllyntausta luulivat näkevänsä tutun ketun kuistiltaan torstai-iltana Yllityssä, mutta tarkempi tiirailu paljasti eläimen todellisen karvan.

– Siinä se ilves seisoskeli Lehdesmaantien ja Radanvarsitien risteyksessä ja yritti jahdata naapurin kissaa, kertoo Myllyntausta.

Ilves viihtyi sijoillaan puoli yhdestätoista yli puolenyön. Ihmisten läheisyyteen ja metelöintiin se ei reagoinut. Parolan keskustaan risteyksestä on matkaa kilometri, lähimmät kerrostalot sijaitsevat noin viidensadan metrin päässä.

Näköhavainto ilveksestä kotikulmilla oli pariskunnan ensimmäinen.

– Meillä on koira, pelkäsimme lemmikkien puolesta. Muuten ilveksen hieman omituinen käyttäytyminen aiheutti lähinnä hämmennystä, kertoo Virtanen.

Ihminen ei ole vihollinen

Virtanen ilmoitti ilveksestä hätäkeskukseen, mutta poliisi ei nähnyt aiheelliseksi ottaa yhteyttä paikallisen riistanhoitoyhdistykseen.

– Äänistä päätellen ilveksen kyttäily tuotti yöllä tulosta, kertoi petoyhdyshenkilö Rauno Mattila perjantaina.

Mattila kuulee ilveksistä tehdyistä näköhavainnoista silloin tällöin. Kuluneella viikolla hän sai soiton Valteelta pihassa käyskennelleestä ilveksestä. Vielä kymmenen vuotta sitten tämä olisi ollut ennenkuulumatonta.

– Kanta on kasvanut äkkiä isoksi, eikä ilveksellä ole syytä pelätä ihmistä. Jos metsistä ei tahdo löytyä ruokaa, vetävät peurat, kauriit ja jänikset niitä lähelle peltoja ja ihmisten asumuksia, selvittää Mattila.

Pihoihin hakeutuvat ilvekset voivat olla myös sairaita, kapisia tai autojen kolhimia. Nälkäinen ilves saattaa olla kiinnostunut kissoista ja koirista, pienten lasten kimppuun sen ei tiedetä käyneen koskaan.

Ilvesnartut pysyttelevät mielellään poikasien kanssa pienellä, turvalliseksi koetulla alueella, mutta kollit voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja. Mattilan mielestä on todennäköistä, että Yllityn ilves on siirtynyt metsästä asuinalueelle Panssariprikaatin sotaharjoituksia pakoon.

Oleilijoista soitto hätäkeskukseen

Jos ilves alkaa viihtyä pihapiirissä tai yleisellä paikalla, kannattaa havainnosta soittaa hätäkeskukseen. Kuinka tämän jälkeen toimitaan, on poliisin ja petoyhdyshenkilön tai metsästäjän välinen asia.

Rauno Mattilalla on tuoreessa muistissa tapaus viime syksyltä, jolloin ilves ilmestyi Hattulassa Pekolan koulun pihalle. Houkuttimena toimivat ilmeisesti naapuritalon vapaat kanat, eivät koululaiset.

– Kun menin paikan päälle, ei ilvestä näkynyt missään, eikä siitä sen jälkeen ole kuultu mitään. Kai mieliala joskus ailahtelee ilvekselläkin, pohtii Mattila. (HäSa)