Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahveniston olympialaisten 60-vuotisjuhlan ohjelma valmistui

Esko Aaltonen huomauttaa, että olympialaisten muisteloita ei pystytä järjestämään muualla Suomessa kuin Ahveniston Olympiapuistossa. Olympialaisten 60-vuotisjuhlia juhlitaan Apparalla 20. heinäkuuta.

– Virallisia olympiakaupunkeja Suomessa ovat vain Helsinki ja Hämeenlinna. Helsingin lisäksi vain Hämeenlinnassa ratkottiin mitalisteja, ja paloi olympiatuli, sanoo 60-vuotisjuhlan järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja Esko Aaltonen.

– Muun muassa jalkapallon alkulohkon otteluita pelattiin muissa kaupungeissa, mutta niitä ei lasketa olympiakaupungeiksi.

Apparan maisemissa kisattiin 60 vuotta sitten nykyaikainen viisiottelu.

Suomen silloisesta pronssijoukkueesta juhlatapahtumaan saapuvat tuusulalainen Lauri Vilkko, 86, ja helsinkiläinen Olavi Mannonen, 82. Hyvinkääläinen Olavi Rokka (1925-2011) kuului kolmantena lenkkinä mitalijoukkueeseen.

Yleisötavoite on tuhat ihmistä

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Erkki Hapuli ja Aaltonen odottavat yleisölle ilmaiseen tapahtumaan tuhatta ihmistä.

– Ainutlaatuinen tapahtuma, jossa on laadukas ohjelma. Juhla on myös täysin päihteetön tilaisuus, sanoo Hapuli.

Ennen varsinaista iltajuhlaa on 3,8 kilometrin haastejuoksu reitillä, joka noudattelee täsmälleen olympialaisten maastojuoksua. Hannu Lähteenmäki on kymmenen vuoden työllä selvittänyt vuoden 1952 olympiareitin.

– Haastejuoksu pystytään kisamaan olympiareitillä, koska Lähteenmäki on haastatellut kymmeniä ihmisiä. Esimerkiksi olympiaedustaja Vilkko ja Kalle Kaseva ovat auttaneet Lähteenmäkeä runsaasti. Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaosto ja Hämeenlinnan Hitaat ovat mukana järjestelyissä, Hapuli ja Aaltonen kertovat.

Iltajuhlassa fanfaareista vastaa Vanajan vasket. Kirkkoherra Timo Kalaja pitää kenttähartauden. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on juontajana toimivan Aarne Kaurasen haastattelussa.

– Pietikäisen ollessa ympäristöministerinä valtioneuvosto teki rakennussuojelulain nojalla Ahveniston suojelupäätöksen 7. maaliskuuta vuonna 1995, Hapuli kertoo.

Juhlassa esiintyy myös Hämeenlinnan mieskuoro. Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki pitää juhlapuheen. Olympiaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Rajala sekä jäsenet Terttu Häkkinen ja Kari Tamminen lopettavat tilaisuudessa yhdistyksen ja luovuttavat varat Ahveniston suojeluyhdistykselle.

Apparan olympiajuhlassa on juuri Lontoon olympialaisten kynnyksellä pääsihteeri Jouko Purontakanen kertomassa valintakriteereistä ja OK:n mitalitavoitteesta. Purontakanen esittelee myös Suomen joukkueen virallisen Lontoon kisa-asun.

Nykyaikaisen viisiottelun lajivastaava Jan Bade kertoo lajin muutoksista 60 vuoden aikana.

Fredi esittää hittibiisejä

Hämeenlinnan oma poika Fredi orkestereineen esiintyy illan päätteeksi kolmen vartin show`lla, jossa on mukana paljon vanhoja hittikappaleita.

– Fredi on itse kilpaillut ja uinut Apparalla, joten hän sopii hyvin pääesiintyjäksi. Hän huolehtii myös tilaisuuden äänentoistosta, Aaltonen kertoo.

Juhlatapahtuman kunniaksi olympia-allas täytetään, mutta yleisöuinti on kielletty. Toimikunnalla on vielä ennen juhlaa iso urakka altaan siivoamisessa.

Kahvilassa on juhlan aikana näyttely, jossa on esillä mm. alkuperäinen olympiasoihtu sekä kultainen, hopeinen ja pronssinen olympiamitali. Lisäksi on myytävänä paitoja, joissa on Ville Myllymäen suunnittelema painatus tekstillä ”Olympic Games Ahvenisto Hämeenlinna”.

Ahveniston suojeluyhdistys on juhlan taustalla, joten kaikki polkaistaan liikkeelle pyyteettömällä talkootyöllä.

– Iso projekti, joka on suunniteltava huolellisesti hyvän toteutuksen varmistamiseksi. Hyvän asian eteen tehdään töitä. Toivottavasti valtuusto käyttää ensi vuonna valtion avustuksen Ahveniston hyväksi, Hapuli sanoo. (HäSa)