Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

E-laskusta kieltäytyminen voi tuoda lisälaskun

Suurin osa suomalaisten laskuista kolahtaa postiluukusta, vaikka e-lasku valtaa markkinoita. Yritykset houkuttelevat asiakkaita siirtymään sähköisiin laskuihin ja saattavat jopa periä lisämaksua paperilaskusta.

Kuluttajaviraston mukaan laskun kirjoittamisesta ei saa periä erillistä maksua, jos laskutus kuuluu palveluun, kuten puhelinliittymissä.

– Kantamme on, että paperilasku on vielä tavanomaisin laskutusmuoto, eikä siitä saisi periä laskutuslisää, toteaa lakimies Paula Hannula.

Hän muistuttaa, että kaikilla ei ole mahdollisuutta siirtyä internetissä maksettaviin laskuihin.

– E-laskuun siirtyminen on kannatettavaa, mutta kuluttajia pitäisi houkutella siihen eikä rankaista.

Kuluttajavirastossa mietitään parhaillaan, onko lisämaksun periminen paperilaskusta joissain tapauksissa oikeutettua. Esimerkiksi laajakaistaliittymän tilanneella voi olettaa olevan käytössään internet.

Jos laskusta perittävä maksu tuntuu kohtuuttomalta laskun summaan nähden, asiasta voi valittaa Kuluttajavirastoon.

Uusien asiakkaiden paperilasku maksaa

Saunalahden ja Elisan asiakkaista reilu puolet luottaa vielä paperilaskuun, mutta suurin osa uusista asiakkaista valitsee jo e-laskun.

– Siinä ei kauan nokka tuhise, kun e-lasku menee paperisen edelle, arvioi Elisan asiakaspalvelun osastopäällikkö Pekka Litmanen.

Vaihdosta nopeuttanee, että uusille tai liittymäänsä päivittäville asiakkaille paperilasku maksaa 1,50 euroa kappale. Soneralla vastaava maksu on 1,90 euroa.

Litmanen perustelee maksua tuotantokustannuksilla. Maksullisuus tule yllätyksenä, kun siitä kerrotaan liittymää avatessa.

E-laskuun siirtymisessä on myös ekologinen aspekti. Litmasen mielestä kaikki laskutusmuodot, jotka eivät ole paperiasia, ovat hyviä.

– Internetissä sivuillamme on myös palvelu, johon ilmestyvästä laskusta asiakas saa ilmoituksen sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Sähköiseen laskuun on Litmasen mukaan totuttu jo siinä määrin, ettei valituksia paperisen laskun lisämaksusta juuri tule.

E-laskun lisäksi yleistymässä on myös verkkolasku, joka on paperilaskun ja e-laskun välimuoto. Siinä lasku tulee joko sähköpostina tai tekstiviestinä. E-lasku tulee suoraan verkkopankkiin.

Kaikenikäiset siirtyvät e-laskuun

Forssan Energialla suurin osa laskuista lähetetään edelleen paperisina. Yhtiö on nyt ryhtynyt kampanjoimaan e-laskun puolesta.

– Suurimmassa osassa tuotteitamme paperilasku on maksuton, asiakaspalvelupäällikkö Mervi Aalto kertoo.

Yhtiö myy myös pakettia, jonka hinta on tehty asiakkaalle mahdollisimman halvaksi. Paketin erityisehtona on e-lasku. Siihen saa halutessaan paperisen laskun, mikä maksaa 2,05 euroa per lasku. Vain muutamat asiakkaat ovat halunneet paperilaskun lisämaksusta huolimatta.

– Asiakkaat siirtyvät e-laskuun kasvavassa määrin, sillä se on kätevä. E-laskua käyttävät kaikenikäiset, eivätkä vain nuoret, Aalto tietää.