Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ojamäen ohra kypsyy olueksi

Komea ohralaiho kypsyy parhaillaan puintikuntoon Lammin Tanttilan kylässä aivan 12-tien tuntumassa. Hyvä liikenteellinen sijainti on tärkeä, kun tuotetaan lähiruokaa ja myös -olutta. Viking maltin mallastamo on Lahdessa vain 45 km päässä ja sieltä on Keravalle Sinebrychoffin panimolle noin 70 km.

Ojamäet voittivat kesällä 2011 järjestetyn kilpailun, jossa heidän ohransa valittiin elokuun lopussa valmistettavan tämän vuoden Sinebrychoffin jouluoluen raaka-aineeksi. Viljelijöille tunnustus on mieleinen, vaikka elanto tuleekin perunasta.

– Meille lähiruuan tuottaminen on sydämen asia, sanoo Maarit Ojamäki.

Viljelysuunnittelusta vastaava Ari Ojamäki huomauttaa, että mallasohralla on tärkeä merkitys viljelykierrossa. Kiertoviljely tekee sekä perunalle että ohralle hyvää.

– Olemme laadun puolestapuhujia, vaikka emme itseämme haluakaan kehua, nauraa Maarit Ojamäki ja vakuuttaa, että tilalta lähtevä jokainen peruna on syötävä.

Ojamäen tilalla on oma kuorimo ja heidän perunoidensa voimalla marssii tätä nykyä muun muassa Panssariprikaati, joka saa perunansa kuorittuna. Palkattuja työntekijöitä maatalousyrittäjillä on kolme. Vähittäiskaupoissa Ojamäen perunaa myydään Hämeenlinnan, Riihimäen ja Lahden alueella S-, ja K-kaupoissa sekä myös Valintataloissa.

Hikevä hietamaa sopii ohralle

Mallasohran viljelyyn Ojamäkien pellot ovat poikkeuksellisen sopivia.

– Hikevät hietamaat sopivat hyvin ohralle.

Tämänkesäisestä ohrasadosta on Ari Ojamäen tulossa hyvä, mutta hän sanoo heti perään, ettei yhtäkään jyvää ole vielä laarissa. Lisäksi viljat ovat puolestatoista kahteen viikkoa myöhässä.

– Heinäkuu oli viljalle jopa ihanteellinen, vaikka lämpöä olisi ehkä saanutkin olla enemmän.

Liiat sateet eivät ole olleet riesana, kun maaperä on lisäksi sellainen, että se läpäisee hyvin vettä.

Lähiviikkoina saisi mieluusti olla poutaa, jotta sato varmistuisi ja puimaan päästäisiin parin viikon päästä.

Edellinen – eli voittoisan ohran viljelykesä 2011 oli täysin erilainen, kun heti alkukesästä on peräti 40 hellepäivää. Ohra ehdittiin puida pelloilta kuitenkin juuri parahultaisesti ennen syyskesän sateita.

Ojamäen tilalla on mallasohralla peltoa 50 hehtaaria, kun perunan osuus on 45 ja kevätvehnän 62 hehtaaria. Loput 170 hehtaarin alasta on kesannolla. Ojamäet viljelevät Tanttilan tilan lisäksi myös isännän kotitilaa 18 kilometrin päässä Liesossa.

– Peltoa on hankittu vähitellen, mutta aivan viime vuosina on pitänyt jarrutella, kun viljelysmaan hinta on noussut pilviin.

Laatu ratkaisi kilpailun

Laatu oli Ojamäkien ohran salaisuus myös Raision, Viking Maltin ja Sinebrychoffin mallasohrakilpailussa.

– Valkuaisainepitoisuus oli suorastaan loistava, ylistää panimomestari Tapio Kangas-Heiska, mikä tarkoittaa, että valkuaisaineita on hyvässä mallasohrassa sopivan vähän. Lisäksi panimomestarin mieleen oli se, että koko jouluoluen valmistamisessa tarvittava ohraerä saatiin samalta viljelijältä.

Myös Viking Maltin Timo Huttunen kehuu niin Ojamäkien ohran jyväkokoa kuin muutakin laatua. Hyvän pellon lisäksi Huttusen mukaan laadukkaan mallasohran viljelyssä on tärkeää muistaa vaihtaa siemenvilja riittävän usein. (HäSa)