Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivoparkin talous on tiukalla

Kaivoparkki oy:llä on vaikeuksia lyhentää lainaansa nykyisellä käyttöasteella.

Huhtikuussa avatun pysäköintitalon käyttö ei ole ollut riittävää, joten yhtiö on hakenut Hämeenlinnan kaupunginhallitukselta lupaa lyhennysvapaaseen.

Kaupunginhallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme taloudellisissa ongelmissa, mikäli emme saa lyhennysvapaata tai nopeasti lisärahaa. Lainaerät ovat isoja, sillä meillä on yli seitsemän miljoonaa euroa velkaa, sanoo pysäköintiyhtiön toimitusjohtaja Jarmo Kulmala.

Puolivuosittain maksettava lainanlyhennys on noin 140 000 euroa, minkä lisäksi maksettavaksi tulee korot.

“Laina ei lankea takaajalle”

Kulmalan mukaan mahdolliset maksujärjestelyt eivät ennakoi lainan lankeamista takaajan, eli Hämeenlinnan kaupungin maksettavaksi.

– Pystymme järjestelemään maksuaikataulua aivan kuten normaalissa liiketoiminnassa. Ajatuksena on edelleen, että pysäköijät maksavat talon.

Kulmala ei kommentoi osakeyhtiölakiin vedoten tarkemmin pysäköintiyhtiön taloudellista tilannetta.

– Mitään salattavaa ei ole, mutta en saa puhua yhtiön asioista ilman hallituksen lupaa. Kaupunki tietää tasan tarkkaan taloudellisen tilanteemme, sillä toimimme konserniohjauksen mukaisesti ja yhtiön toimintaa valvoo kaupungin taholta nimetty henkilö.

Tuntiasiakkaita haetaan tarjouksella

Kaivoparkin 716 asiakaspaikasta on myyty tai vuokrattu pitkäaikaiseen käyttöön 155 kappaletta.

– Lisäksi meillä on juuri juristien tarkastettavana uusi sopimus 45–50 autopaikan myymisestä taloyhtiölle vapaaksiostoperiaatteella, Kulmala kertoo.

Vapaaksiostosopimuksessa asiakas maksaa pysäköintitalon alatasolla sijaitsevista paikoista rakentamisen mukaisen hinnan, noin 14 000 euroa kappaleelta. Hintaan lisätään arvonlisävero ja vuosittainen hoitovuokra.

Kulmalan mukaan uuden sopimuksen myötä pitkäaikaispysäköinti alkaa olla Kaivoparkissa suunnitellulla tasolla. Ongelmana on tuntipysäköinnin vähyys, mikä puolestaan johtuu keskustan ympäristön ilmaisista kadunvarsipaikoista.

– Meiltä puuttuu lyhytaikaisesta pysäköinnistä tulevat jatkuvat tulot, vaikka olemme kaikenlaisilla kampanjoilla pyrkineet saamaan ihmiset sisälle.

Joulupäivään asti Kaivoparkin taksa on puolet normaalista, 50 senttiä tunnilta.

Keinuparkki pärjää omillaan

Kaksi vuotta sitten valmistuneen Keinuparkin osalta pysäköintiyhtiö on pystynyt lyhentämään lainat toiminnasta saaduilla tuotoilla siitä huolimatta, että kaikki rakennusvaiheessa sovitut asiakkuudet eivät toteutuneet.

– Verkatehtaan rakennusluvassa mainittiin 50 autopaikan pysäköintivelvoite Keinuparkkiin, mikä ei ole vielä toteutunut.

Lyhytaikainen pysäköinti Keinuparkissa on kasvanut vuodessa 16 prosenttia, mutta suurin osa Verkatehtaan asiakkaista pysäköi yhä kulttuurikeskuksen omalle parkkipaikalle tai viereiselle tyhjälle tontille.

– Se kaikki on meiltä pois, kun sata autoa makaa ilmaisilla paikoilla vieressä. (HäSa)