Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattipaketti voi kirittää tulevia opintoja

Ensi syksynä lukionsa Hämeenlinnassa aloittava nuori voi tehdä jopa seitsemän viikon visiitin ammattikouluun osana valinnaisia opintojaan.

Ammattiopisto Tavastia ja lukioliikelaitos Tavastia suunnittelevat ammattipaketteja, jonka valitessaan nuoret voivat edistää tulevaa työllistymistään tai jatko-opintojaan.

Käytännössä lukiolaiset kävisivät ammattikoulussa suorittamassa kokonaisia ammattitutkinnon osia, jotka hyväksytään lukion päättötodistuksessa soveltaviksi kursseiksi. Samoin ammattiin opiskeleva nuori voi valita kursseja lukioiden tarjonnasta.

– Jo nyt lukiolaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta velvoittaa meitä yhteistyöhön ja sitä on tehty, mutta liikelaitoksen myötä yhteistyötä kehitetään entistä enemmän, sanoo lukioliikelaitoksen johtava rehtori Ilkka Kykkänen.

Kysely kartoittaa kiinnostusta

Ammattipakettien toivotaan antavan opiskelijoille mahdollisuuden kirkastaa käsitystään mahdollisista jatko-opinnoista tai tulevasta haaveammatista.

– Esimerkiksi insinööriksi tähtäävät lukiolaiset voisivat päästä jo lukion aikana tutustumaan tekniikan käytännön työhön, sanoo koulutuskeskus Tavastian rehtori Heini Kujala.

Jos opiskelija ylioppilastutkinnon jälkeen haluaisi toisen asteen ammattitutkinnon, nämä opinnot voisi lukea hyväksi. Joiltakin osin ammattiopinnot voitaisiin lukea hyväksi myös ammattikorkeakouluissa, mikä voisi myöhemmin nopeuttaa nuoren valmistumista.

Oppilaitoksista mieleisiään kursseja ja opintokokonaisuuksia valitsevien nuorten määrä ei rajoiteta. Esimerkiksi lukiolaiset voivat valita ammattitutkinnon osia lähes miltä tahansa ammattikoulun linjalta.

Hämeenlinnan yläkoulujen nykyisten 9.–luokkalaisten kiinnostusta ammattipakettiin kartoitetaan kyselyllä tämän lukuvuoden aikana

Hämeenlinnan lukiot tähyilevät tulevaisuudessa entistä enemmän myös Hämeen ammattikorkeakoulun suuntaan.

– Lukioliikelaitoksen myötä lukiot kehittyvät varmaan niin, että yritämme hakea yhteistyötä myös korkeakoulujen suuntaan. Mehän olemme niille rekrytointialusta, Kykkänen sanoo. (HäSa)