Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuteen ohjusjärjestelmään ja Horneteihin samoja ohjuksia

Panssariprikaatissa esiteltiin perjantaina puolustusvoimien suurin hankinta sitten Hornet-hävittäjien.

Suomi allekirjoitti sopimuksen ohjusjärjestelmien ostamisesta vuonna 2009. Sopimuksen arvo on noin 360 miljoonaa euroa. Vuoden 2015 loppuun mennessä kokonaisuudessaan käyttöön saatava Nasams II -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä turvaa pääkaupunkiseutua sekä muita strategisia kohteita.

Nasams II korvaa käytöstä poistuvan venäläisvalmisteisen BUK M1 -järjestelmän.

– Nasams II järjestelmien määrä on merkittävästi nykyisiä suurempi, maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Juha-Pekka Liikola sanoo.

Suomessa käyttöönottovuoden mukaan Ito12:ksi nimetyn Nasams II:n käyttöikä jatkuu 2040-luvulle.

– Järjestelmän on valinnut seitsemän maata ennen meitä, ja sen suorituskyky on kehittyneintä kärkeä, kehui Liikola tilaisuudessa.

Alkuun ilmavoimien ohjuksilla

Järjestelmän toimituksesta vastaa norjalainen Kongsberg. Osia siitä valmistaa yhdysvaltalainen ohjusvalmistaja Rayethon. Suuri osa järjestelmästä on koottu Suomessa, mm. Kongsbergin toimipaikassa Hämeenlinnassa Mäkelän teollisuusalueella. Sopimus sisältää sataprosenttisen vastakauppavelvoitteen.

Järjestelmän käyttää Amraam-ohjuksia, joita käytetään myös Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjissä. Ohjukset hankitaan erikseen.

Ohjuksien valmistajalla on ollut tuotanto-ongelmia. Toimitusvaikeudet eivät kuitenkaan vaikuta järjestelmän käyttöönottoon Suomessa, vakuuttaa puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Jari Takanen.

– Uutta tuotantoerää tulee ensi kevään aikana. Emme ole siitä riippuvaisia, pärjäämme ja pääsemme testaamaan järjestelmää ilmavoimille toimitetuilla ohjuksilla.

Varusmieskoulutus alkaa tammikuussa

Amraam-ohjusten korkeusulottuvuus on BUK-järjestelmää pienempi. Puolustusvoimien mukaan uusi järjestelmä silti tehostaa ilmapuolustusta.

– Saamme koko ilmapuolustuksen tulenkäytön samaan tilannekuvaan. Esimerkiksi ilma-alus pystyy valaisemaan maalin ja laukaisu suoritetaan maa-alustalta tai päinvastoin. Olemme myös hyvin taistelukestäviä: jos yksi osa järjestelmästä putoaa, voimme käyttää muita osia sen johtamiseen, Helsingin ilmatorjuntarykmentin komentaja, everstiluutnantti Karri Heikinheimo kehuu.

Nasams II mahdollistaa tehokkaan yhteistyön Hornetien kanssa, nopeuttaa vasteaikoja sekä mahdollistaa useiden maalien torjumisen yhtäaikaisesti samalta alustalta. Järjestelmä antaa myös uusia mahdollisuuksia tulen johtamiseen sekä ilmapuolustuksen yllätyksellisyyteen.

Ohjusjärjestelmä sijoitetaan Helsingin ilmatorjuntarykmenttiin Panssariprikaatiin. Miehistön koulutus aloitetaan tammikuussa. Järjestelmän käyttöön tai sen tukitoimintoihin koulutetaan saapumiserästä hieman yli sata varusmiestä. Varsinaisen ohjusjärjestelmän käyttäjiksi koulutettavien varusmiesten palvelusaika on 12 kuukautta. (HäSa)