Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seinän takaa kaivettu näyttely

Yllätyksiä, eikä aina niin mukavia. Tarinoita, jotka jäänevät luultavasti ikuisesti osittain hämärän peittoon.

Näihin ravintoloitsija Urpo Nurmiranta törmäsi alkaessaan nelisen vuotta sitten remontoida kellariravintola Hällän tiloja.

Ravintolan seinillä esillä olevat esineet ovat suurimmaksi osaksi löytöjä ravintolan seinien välistä ja lattioiden alta. Niitä kiinnostavia löytöjä – Nurmiranta nimittäin törmäsi myös rotanpesiin ja lähes neliömetrin kokoiseen hämähäkkiyhdyskuntaan.

– Otin ravintolan purkuhomman itselleni ihan saadakseni tietää, mitä täällä on.Vedin paikan ihan luille. Purkutyön alussa täällä haisi niin, että lemu tarttui viidessä minuutissa, Nurmiranta kertoo.

Jutut Hällän aikaisemmilta vuosilta olivat hurjia: myrkytettyjä rottia oli jouduttu potkiskelemaan syrjemmäs, kun ne ruoantuoksun houkuttamina hoipertelivat henkitoreissaan salin puolelle.

– Oli kyllä sellainen olo, että täältä voi löytyä ihan mitä vain. Täällä oli päällekkäin neljän vuosikymmenen lattiakerroksetkin.

Purkautuiko kihlaus illanvietossa?

Hauskat löydökset kiertävät ravintolan seiniä. Baarinpuolelsessa päässä komeilee muun muassa sininen lätsä, joka löytyi keittiöstä hyllylle hylättynä yhdessä lompakon ja puukauhanipun kanssa.

Lompakossa oli tallella nippu kortteja kalastusluvasta jäsenkortteihin. Omistaja lienee unohtanut sen ravintolaan 1990-luvun lopulla, Nurmiranta arvelee. Yritykset löytää omistaja olivat turhia.

Seinien välissä ja ties missä kätköissä ehti vuosien mittaan muhia paitsi kadonneita lusikoita ja haarukoita, myös selkeitä terveisiä. Entinen portsari oli jättänyt kätkön jälkipolville: valokuvan ravintolasta, terveiset tietylle tarjoilijalle ja Jallu-lehden vuodelta 1978.

– Sitä en kuitenkaan viitsinyt panna esille, ravintoloitsija nauraa.

Seinien välissä on odotellut löytäjäänsä jos jotain lippua ja lappua: valokuvia, “olen pissalla” -lappuja, joita oli tapana jättää tuopin päälle, kuitti pumppumeisselistä ja sotaobligaatiolappuja.

– Arvokkain esine oli kihlasormus, joka löytyi seinän välistä. Lieneekö joku heittänyt sen suutuspäissään?

Paljon pennejä kätkössä

Rahaakin löytyi. Ei kuitenkaan niin paljon, että ravintoloitsija olisi voinut heittäytyä niillä lomailemaan.

– Pikkurahasta kertyi parinsadan markan summa, Nurmiranta nauraa.

Kolikot ovat nyt tauluksi koottuna paraatipaikalla ravintolasalin seinällä.

Alun perin Nurmiranta suunnitteli ripustavansa esille valokuvat, joita hän otti remontin kaikista vaiheista. Ne saattavat ilmaantua seinäntakaisten muistojen rinnalle ennen pitkää. (HäSa)