Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennätysvarhain alkaneen leirintäkauden huippu lähestyy

Aulangon kievarin kesä alkoi rysähtäen toukokuussa, kun lämpimät säät sallivat leireilyn oletettua aiemmin. Koska kesätyöntekijöitä ei tuolloin vielä ollut auttamassa, oli yrittäjillä kädet täynnä töitä.

– Me saatiin siihen sellainen minisesonki, yrittäjä Tuija Tunturi muistelee.

Aurinkoiset päivät ovat vaikuttaneet kievarin kävijämääriin ja liikevaihto on kasvanut huhtikuun ja kesäkuun välillä noin 25 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

– Tänä kesänä leirintäalueella on ollut telttailijoita tosi paljon, mutta karavaanarit ovat hiukan vähentyneet. Heinäkuussa alkaa varsinainen lomakausi, mutta ainakaan tällä viikolla ei ole tapahtunut mitään rynnistystä, yrittäjä Heikki Alutoin kertoo.

Myös ulkomaalaiset turistit ovat löytäneet Aulangolle. Muun muassa Irlannista, Englannista ja Saksasta on saapunut seurueita hiljattain.

– He taisivat tulla Azerbaidžanista asti, jollen väärin muista, Alutoin kertoo nelihenkisen eloisasti rupattelevan joukon astellessa kievariin sisälle.

Kyltin ja korjauksen tarpeessa

Kolmatta kesää kievaria isännöivät Alutoin ja Tunturi kertovat seuraavan kolmen vuoden sopimuksen kaupungin kanssa olevan allekirjoittamista varten valmis. Kädenvääntöä on kuitenkin käyty kunnossapitoasioiden ja asianmukaisen viitoituksen takia.

– Kiinteistöt ovat kaupungin vastuulla, mutta sillä ei ole osoittaa rahaa kunnossapitotoimiin. Keväällä saimme maalit, joilla pystyimme maalaamaan 11 mökkiä mikä oli tietysti hyvä, sillä yleinen ulkonäkö parani.

Alutoin kertoo kaupungin esittäneen, että lähes sadan kiinteistön korjaus ja kunnossapito pitäisi tehdä yritykseltä saatavin varoin.

– Se ei ole mahdollista. Ymmärrän että he vääntävät joka eurosta, sillä kun rahaa ei ole niin sitä ei ole.

Linnan tilapalveluiden liikelaitoksen toimitusjohtaja Raili Salminen vahvistaa Alutoinin kertoman. Lähivuosien aikana ei voida luvata muutosta.

– Meillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia, sillä tulot ovat niin pienet, ettei niillä rahoiteta peruskorjauksia, Salminen kertoo.

Myös alueella mätänevät surullisen kuuluisat olympiaparakit ovat vieläkin purkamatta.

– Siellä ne ovat komistuksena. Tämä on Hämeenlinnan kaupungin julkisivua ja sitä turistit katselevat. Vieraat kyselevät viikoittain, että mitä nuo rumat rakennukset ovat, Alutoin huokaa.

Tähän on kuitenkin luvassa muutos, sillä purkulupa on vireillä.

– Heti kun lupa saadaan, niin parakit puretaan, Salminen kertoo.

Yrittäjäpari on myös vuosia yrittänyt saada leirintäalueen kylttiä Viipurintien risteykseen, mutta vielä ei ole onnistanut. Ainakin ex-tempore asiakkaille viitoitus olisi tärkeää ja yrittäjät pelkäävätkin matkustajien huristavan kaupungin ohi tietämättömyyttään.

– Kerran kaupungilta vastattiin kylttikyselyymme, että eihän hotelleitakaan viitoiteta, mikä on minusta aika ontuva selitys. En tiedä, miten muut kaupungit pystyvät leirintäalueviitoitukseen, Alutoin pohtii. (HäSa)