Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalalla on edessään poikkeuksellinen budjettisyksy

Janakkala ei ole normaalissa aikataulussa budjettivalmistelussaan. Viivästymiseen vaikutti se, että valtuusto päätti talouden tasapainottamispaketista vasta kesäkuussa.

Koska tämä säästöpaketti vaikuttaa jo ensi vuoden talousarvioon, budjettia ei päästy valmistelemaan vielä kevätpuolella. Kunnanhallituskin ehti lähteä kesätauolleen ilman, että se sai budjettiraamia nähtäväkseen.

Raami suoraan hallintokunnille

Nyt raami on vs. talousjohtaja Katja Pesosen valmisteltavana. Hän lähtee kesälomalle tämän viikon jälkeen ja aikoo sitä ennen lähettää budjettikehyksen suoraan hallintokunnille.

– Tästä menettelystä on sovittu kunnanhallituksen kanssa, Pesonen sanoo.

Kun hallintokuntien väki palailee lomilta elokuussa, he voivat ryhtyä heti valmistelemaan omaa budjettiaan talousjohtajan raamiesityksen mukaan. Kunnanhallitus käsittelee raamia ensimmäisessä syyskauden kokouksessaan, joka pidetään 12. elokuuta.

Budjetti perustuu säästöohjelmaan

Raami on siinä mielessä poikkeuksellinen, että nyt ei voida sanoa, kuinka monta prosenttia enemmän tai vähemmän se on tämänvuotiseen verrattuna.

– Kaiken lähtökohtana on talouden tasapainottamisohjelma. Muita mukaan otettavia elementtejä ovat verotulo- ja valtionosuusarviot, Pesonen sanoo.

Tasapainottamisohjelman mukaan Janakkalan tulisi säästää 4,6 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana. Säästöjä etsitään niin henkilöstömenoista, ostopalveluista kuin avustuksistakin.

Pesosen mukaan leikkaukset pyritään nostamaan esiin jo budjetin kehysvaiheessa.

– Kunnanhallituksen esityslistalle on tulossa 39-sivuinen selvitys asiasta, Pesonen lupaa.

Henkilöstöä leikataan

Joka tapauksessa kaikki säästöt, muun muassa henkilöstöön kohdistuvat leikkaukset, tulevat esiin normaalissa talousarviovalmistelussa.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, onko ensi vuonna edessä irtisanomisia.

– Säästöpaketissa on pitkälle lähdetty liikkeelle määräaikaisuuksien vähentämisestä, Pesonen muistuttaa.

Säästöistä huolimatta Janakkala on kiristämässä verotustaan. Tasapainottamispaketin mukaan veroprosentin on määrä nousta ensi vuonna 21:een. Korotusprosentti olisi siten 1,25.

Janakkalan virka- ja luottamushenkilöillä on edessään työteliäs syksy.

– Edessä on vaativaa valmistelua ja isoja päätöksiä, Pesonen sanoo. (HäSa)