Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniikki läpileikkaus historiaan

– Täällä tekee löytöjä. Oi voi, Kirka, ja Carola!, huudahtaa Heli Rantaniemi penkoessaan vinyylikoria Haapsamontien maalaiskirppiksellä Iittalassa.

Löytöjä kalvosinnapeista kodinkoneisiin

Rantaniemi on tyypillinen maalaiskirppiksen asiakas. Hän on Iittalan monivuotinen kesäasukas ja käy kesäisin Haapsamontien kirpputorilla joka viikonloppu. Kesäasunnon astiasto on ostettu sieltä. Lisäksi hän sanoo löytäneensä muun muassa valaisimia ja kirjoja.

Rantaniemi kehuu kirpputoria ainutlaatuiseksi paikaksi. Talvet New Yorkissa asuva nainen sanoo, ettei metropolissakaan ole vastaavia paikkoja.

Heli Rantaniemen käly Minna-Liisa Rantaniemi sanoo, että hänen kotipaikkakunnallaan Espoossa kirpputorit puolestaan ovat monin verroin kalliimpia.

Hänen mukaansa on tällä kertaa tarttunut käsin tehtyjä pellavapyyhkeitä.

– Olen ostanut vuosien varrella täältä kaksi pesukonettakin, Minna-Liisa Rantaniemi sanoo.

Kälyt antavat kirpputorin pitäjälle kiitosta siitä, että niin astiat kuin tekstiilitkin ovat aina puhtaita ja tavarat on laitettu siististi esille.

Haapsamontien maalaiskirppiksen omistaja Sinikka Haapsamo kertoo, että kirpputori sai alkunsa muutamasta kuolinpesästä, joiden tavaroita hän alkoi tyhjäksi jääneessä navetassaan myydä. Sittemmin tavaraa kertyi lisää ja kesäkirppiksen pitämiseen jäi koukkuun.

Tällä hetkellä Haapsamontiellä on myynnissä kaikkea polkupyöristä korkokenkiin ja kalvosinnapeista kodinkoneisiin.

Haapsamo pitää kirppiksen yhteydessä kahvilaa, jossa tarjolla on aamulla paistettuja munkkeja ja luomukahvia. Vielä ensi viikonloppuna kahvilan erikoisuutena on thaimaalainen lounas, jonka Haapsamon thaimaalainen miniä valmistaa.

Kesäharrastuksena maalaiskirpputorin pitäminen

Puolen tunnin ajomatkan päässä Kouvalassa on toinen, hieman eri periaatteella pyörivä maalaiskirpputori.

Pirkko ja Kauko Lehdolle kirpputorin pitäminen on kesäharrastus kahden koiran ohella.

Pariskunnan pyörittämä kirpputori Vanhan Härkätien varressa on auki nyt viidettätoista kesää.

Kirpputori sai alkunsa siitä, kun Pirkko Lehdon veli lopetti kaupan pitämisen ja toi Lehtojen heinävarastoon tavaroita sieltä.

Lehdoille

– Hinnat ovat melko alhaalla, koska haluan laittaa tavaran kiertämään. Hienointa tässä hommassa ovat ihmiskontaktit, Pirkko Lehto sanoo.

Eniten lomalaiset ostavat Lehdon mukaan häneltä puisia jakkaroita, joista on muodostunut kirpparin vetonaula.

Hänen ystävänsä käsin tekemät jakkarat maksavat koosta riippuen 12 eurosta ylöspäin. Niitä lomalaiset ostavat kotiin asti.

Lehto sanoo, ettei kirpputoreille tulla pelkästään etsimään ostettavaa. Ihmiset myös tapaavat viihtyä siellä katselemassa ja kiertelemässä muuten vaan.

Sen uskoo. Maalaiskirpputorille kannattaa varata aikaa useampi tunti.

Haapsamontien kirpputori ja kahvitupa, Haapsamontie 137, ja Maalaiskirpputori, Vanha Härkätie 1087, ovat auki lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18.