Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaseuran toiveita aiotaan kuulla

Ahveniston olympia-altaan korjaussuunnittelussa on ollut lähtökohtana altaan harrastus- ja virkistyskäyttö. Silti altaassa voitaneen järjestää tulevaisuudessa myös uintikilpailuja.

Suunnittelupäällikkö Pekka Rintanen Linnan Tilapalveluista sanoo, että altaan korjaamisessa pyritään ottamaan huomion myös kilpailujen vaatimia asioita. Sen takia on jo pidetty yksi palaverikin.

Syyskuussa palaveri

– Sen kutsui koolle liikuntapalvelujen tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki, ja paikalla oli Uimaseuran puheenjohtaja ja uintivalmentajia. Seuraavan kerran on tarkoitus kokoontua syyskuussa, Rintanen kertoo.

Asko Hänninen Hämeenlinnan Uimaseurasta arvosteli äskettäin maauimalan saneeraussuunnittelua kirjoituksessaan Hämeen Sanomien mielipidesivulla. Hän kirjoitti, ettei Uimaseuran asiantuntemusta ole otettu suunnittelussa huomioon. Hännisen mukaan pienilläkin muutoksilla maauimalasta saisi edes paikallisesti palvelevan liikuntapaikan.

Linnan Tilapalvelujen rakennuttajapäällikkö Risto Saari huomauttaa, että kaikkia Uimaseuran toiveita ei voida täyttää. Silti hän ja Pekka Rintanen uskovat, että uintikilpailujen vaatimia asioita on toteutettavissa, vaikkei niitä olekaan otettu huomioon varsinaisissa saneeraussuunnitelmissa.

Muutoksia kilpailujen ajaksi

– Tarvittavien köysistöjen laittoon voidaan varautua. Lähtökorokkeita voitaneen muuttaa lisärakenteilla kilpailujen ajaksi niin, että ne vastaavat nykyvaatimuksia. Ajanottojärjestelmien tuonti kilpailujen ajaksi voidaan ottaa huomioon, Rintanen luettelee.

Myös altaan mitta aiotaan tarkistaa, ja se, miten laitteistot vaikuttavat mittaan. Kilpailussa radan pituuden pitää olla tasan 50 metriä.

– Käsittääkseni normaalit uintikilpailut voitaisiin järjestää siellä, mutta uimahyppykilpailujen järjestäminen olisi vaikeampaa. Se vaatisi hyppytornin rakentamista uudelleen, Rintanen sanoo.

Hyppytornissa voi lyödä päänsä

Hyppytorni kuitenkin pysyy nykyisellään, onhan koko maauimala suojeltu, ja Museovirasto valvoo sen saneerausta. Rintanen uskoo, että hyppytorniinkin voidaan silti tehdä joitakin parannuksia, mutta itse perusongelmaan ei voida kajota.

Perusongelmahan on se, että hyppytornin tasot 10 metriä, 7,5 metriä ja 5 metriä ovat päällekkäin. Alimmalta tasolta ponnistava voi lyödä päänsä ylempään tasoon. Vain 10 metristä voi hypätä kunnolla ponnistaen.

– Nykyisissä hyppytorneissa tasot ovat limittäin, Rintanen huomauttaa.

Hyppytornin turvallisuutta parannetaan kuitenkin siten, että tasojen kaiteisiin tulee levyt. Myös altaan reunalle tulee köysikaide.

Hänninen kaipaili kirjoituksessaan korroosiotutkimusta hyppytornille. Rintanen sanoo, että korroosioasia tarkistetaan korjaustöiden yhteydessä.

Urakkapäätökset tällä viikolla

Maauimalaa koskevat urakkatarjoukset avattiin viime viikolla, ja päätökset urakoitsijoista aiotaan tehdä tämän viikon aikana. Urakkatarjouksia tuli 15, ja urakan hinnaksi on tulossa noin 2,6 miljoonaa euroa.

Syyskuussa on tarkoitus päästä rakentamaan. Silti uintikilpailuihin liittyviä asioita ehtii vielä hyvin pohtia, sillä ne toteutetaan vasta viimeisten töiden joukossa.

– Tällaisilla fiksauksilla ei ole kiire, Risto Saari sanoo.

Tavoitteena on, että olympia-altaaseen päästäisiin polskimaan ensi vuoden heinäkuussa. (HäSa)