Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirahvi tekee kesäkauden kauppaa Fiskarsissa

Hämeenlinnalaisen Maailmankauppa Kirahvin myyntikojun löytää nykyisin kotikaupungistaan vain pari kertaa vuodessa. Kirahvin kehitysmaatuotteita on tarjolla varmimmin keväällä Suiston vapputapahtumassa sekä syyspuolella Elomessuilla.

Kirahvilla on nyt jo viidettä kesää kausipaikka Fiskarsissa vanhan tavaran, antiikin ja käsityön torilla, jossa koju viipyy ruukkialueen näyttelyjen kesäkauden ajan. Muulloin koju kiertää erilaisissa markkinatapahtumissa ympäri Suomen.

Yhdistys ei tavoittele toiminnallaan voittoa, mutta myynnin pitäisi kattaa kauppatoiminnasta aiheutuvat kulut. Kun tulot eivät aina tahtoneet riittää, yhdistys luopui kiinteästä Hämeenlinnan myymälästä vuonna 2006.

– Markkinoilla päiväkohtaiset tulot ovat suuremmat kuin kaupassa, mutta niin ovat kulutkin. Ei myynti mitenkään valtavan hyvää ole, mutta tällä tavoin olemme pärjänneet. Oleellisin merkitys on paikkamaksun suuruudella sekä polttoainekuluilla, kertoo Kirahvin markkinamyyjänä kiertävä Antti Markkanen.

Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla käymisen Kirahvi lopetti, kun heidän myyntipaikkansa hinta Reskalla nousi 180 euroon. Fiskarsin kausipaikalla päiväkohtainen paikkamaksu jää noin kuuteen euroon.

– Tuotteet on pyritty hinnoittelemaan niin, että saamme kulut pois. Siten pystymme tilaamaan kehitysmaiden tuottajiltamme jälleen lisää myytävää tavaraa.

Nettimyynti on pientä, siitä kertyy arviolta noin viisi prosenttia Kirahvin myyntituloista.

– Meillä on netissä postimyyntikatalogi, jolla pyritään palvelemaan lähinnä sellaisia markkina-asiakkaita, jotka jäävät miettimään jonkun tuotteen hankkimista. Tällainen saattaa olla esimerkiksi juutista tehty kehto, Markkanen selventää.

Elintarvikkeet pudotettu valikoimista

Kirahvin tuotevalikoima koostuu nykyisin pelkästään erilaisista käsitöistä, kuten sisustustekstiileistä, laukuista, koruista ja leluista.

Kiinteän myymälän myötä valikoimasta katosivat elintarvikkeet, joiden myyminen oli terveysmääräysten vuoksi hankalaa. Myös reilun kaupan kahvista ja suklaasta luovuttiin, sillä kuumassa autossa tai vastaavasti kovassa pakkasessa tuotteet saattavat mennä pilalle.

– Toimintamme on pitkäjänteistä ja mukana on yhä paljon samoja tuottajia ja tuotteita kuin kiinteän kaupan aikaan. Yli puolet tuotevalikomastamme tuomme itse suoraan Intiasta, Bangladeshista ja Kamerunista. Hankimme tavaraa myös suomalaisesta maailmankauppatukusta. Sieltä tulee muun muassa kestosuosikki, puhtaasta kasviöljystä tehty saippua.

Markkasen mukaan useampi suomalainen maailmankauppa on lopettanut toimintansa, sillä kaupan pyörittäminen vaatii vapaaehtoisilta paljon, eivätkä kaikkien voimat ole riittäneet. Esimerkiksi Etelä-Amerikasta tuotteita tuonut Turun maailmankauppayhdistys lopetti kauppansa muutama vuosi.

Pienen Hämeenlinnan Maailmankauppayhdistyksenkin aktiivit ovat levittäytyneet ympäri Suomen, mutta siitä huolimatta esimerkiksi isoon Maailma kylässä -tapahtumaan saatiin kokoon seitsemän vapaaehtoistyöntekijää. (HäSa)