Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tumpeloiden turvaksi

Kesäkuun aikana kaksitoista ihmistä hukkui uidessaan. Tänä juhannuksena kuusi suomalaista hukkui.

Jotta murheellisia hukkumistilastoja saataisiin hiukan valoisammiksi, Viisaasti vesillä -kiertue vierailee kesän aikana parillakymmenellä paikkakunnalla opettamassa vedestä pelastamista ja turvavarusteiden käyttöä.

Tiistaina Hämeenlinnan uimahallin rantaan kokoontui joukko auringonpalvojia katsomaan, kuinka Tumpelon veljekset törttöilivät soutuveneellä ja laiturilla.

– Nyt sinä puit pelastusliivit väärin päin, ojensi Anne Hiltunen Taito Tumpeloa kovaäänisten kautta.

Halpoja hengenpelastajia

Yksinkertaisia pelastusvälineitä löytyy jokaisesta kodista. Esimerkiksi tavallinen muoviämpäri kannattelee veden varaan joutunutta, kun sen kääntää alassuin.

Laiturilla apua on myös tyhjästä kanisterista, johon on sidottu pitkä naru. Sen avulla veteen joutuneen voi hilata takaisin kuivalle maalle.

Hukkuvaa pelastaessa kannattaa aina ottaa mukaan jokin apuväline. Paniikissa veden varassa oleva ihminen saattaa nimittäin takertua pelastajaansa niin, että molempien henki on vaarassa.

Taito ja Uuno Tumpelon kuvitteellisissa hätätilanteissa kävi onneksi hyvin, vaikka näytöksen loppupuolella pintasukeltajat joutuivat hakemaan Taidon järveltä.

Tumpeloiden ja muiden turvaksi Lähitapiola lahjoitti pelastusrenkaan uimahallin rantaan, kuten muihinkin Viisaasti vesillä -kiertueen vierailupaikkoihin.

Suuria operaatioita

Palomestari Tero Haapala muistuttaa, että on tärkeää pitää koko ajan näköyhteys hukkumisvaarassa olevaan. Veden varaan joutunutta kannattaa myös rauhoitella ja muistuttaa, että apu on pian tulossa.

– On tapauksia, jossa veden varaan joutunut on ollut jo luovuttamassa, mutta kun hän kuulee että apu on tulossa, riittää virtaa vielä pysyä hetki pinnalla, Haapala kertoo.

Pelastustehtävää saapuu aina suorittamaan suuri joukko ammattilaisia. Haapalan mukaan keskelle Vanajavettä joutunutta ihmistä lähtee pelastamaan kaksi pelastusyksikköä, lähimmät sukeltajat luultavasti Tampereelta tai Valkeakoskelta sekä rajavartiolaitoksen helikopteri Turusta.

– Yhtä ihmistä saattaa olla pelastamassa jopa 15 ihmistä, Haapala sanoo. (HäSa)