Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos näin yksinkertaisella tavalla pystyy auttamaan...

Iso huone Turengin seurakuntakeskuksessa muutettiin tiistaipäiväksi verenluovutussaliksi. Petejä huoneeseen oli saatu mahtumaan seitsemän. Yhdellä niistä makasi luokanopettaja Milena Komulainen.

– Tämä on kolmas luovutuskertani pitkän tauon jälkeen. Taukoa pidin verenpainelääkityksen takia, mutta sitten kuulin, ettei lääkitykseni ole este, ja aloitin uudelleen, Komulainen kertoili samalla kun verta valui pussiin.

Kortti tiedotti, tekstari muistutti

Komulaisen mielestä SPR:n Veripalvelun tilaisuuteen oli helppo tulla.

– Sain tästä postikortin viikko sitten, ja myöhemmin tuli vielä tekstarimuistutus.

– Jos näin yksinkertaisella tavalla pystyy auttamaan jotakuta, niin mielelläni sen teen.

Turenkilainen Paula Ahtiainenkin kertoi käyvänsä luovutuksessa, koska se on hyvä asia. Hän sanoo, että luovuttaminen tekee hyvää myös hänelle itselleen.

– Tästä tulee kevyempi olo, varsinkin jaloissa tuntuu kevyeltä luovutuksen jälkeen.

Turenkia lähin vakituinen Veripalvelun piste on Hämeenlinnassa, mutta se aiotaan seitsemän muun toimiston ohella lakkauttaa tämän vuoden aikana. Veripalvelu tehostaa toimintaansa, ja lisäksi veren tarve on kirurgian kehittyessä vähentynyt. Veripalvelu irtisanoo työntekijöitä kaiken kaikkiaan noin 60.

Hoitajat Helsingistä

SPR:n Veripalvelulla on kuusi liikkuvaa osastoa. Turengin tilaisuuden järjestäjänä oli Helsingin osasto, joka liikkuu kahdella eri veripalvelubussilla. Tiistaina toinen Helsingin ryhmä työskenteli Forssassa.

Hämeenlinnalaisetkin verenluovuttajat joutuvat vastaisuudessa tottumaan yksittäisiin verenluovutustilaisuuksiin. Vielä ei ole tiedossa, järjestääkö ne Helsingin vai Tampereen yksikkö.

Nykyään raja näyttää menevän Hämeenlinnan ja Janakkalan kohdalla: Turenki kuuluu siis Helsingin alueeseen, mutta Hauho Tampereen yksikölle.

Hämeenlinnan toimiston lopettamispäivä ei ole vielä tiedossa.

Superluovuttajaa harmittaa

Milena Komulaista Hämeenlinnan toimiston lakkautus ei haittaa, sillä hän käy vain Turengissa järjestettävissä luovutuksissa, Sen sijaan Paula Ahtiaista harmittaa.

– Olen käynyt silloin tällöin Hämeenlinnassa.

Ahtiainen onkin oikea superluovuttaja. Tiistainen luovutuskerta oli hänelle jo 48:s.

Turengin luovutustilaisuuden vastaava hoitaja Leanna Pulkkinen kertoi, että liikkuvan veripalvelun toiminta on kustannustehokasta.

– Me saamme neljässä tunnissa 60 pussia eli saman tuloksen kuin pysyvä piste koko viikossa. Kierrämme myös työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Pitkiä työpäiviä

Hoitajille ja autonkuljettajalle kiertävä työ tietää pitkiä työpäiviä.

– Aloitimme työn aamulla, ja takaisin Helsingissä olemme iltakahdeksalta tai puoli yhdeksältä, Pulkkinen kertoi.

Verenluovutustilaisuudet tietävät puuhaa myös paikallisille SPR:n aktiiveille. He huolehtivat tarjoiluista.

Verenluovutuksen jälkeenhän on tarpeen huilata hetki ja juoda jotakin. (HäSa)