Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomessut houkuttelee tutustumaan tavallisen perheen elämään

Tänään aukeavilla Metsäkaltevan asuntomessuilla omakotitalojen keskikoko on 150 neliömetriä eli selvästi pienempi kuin viime vuonna Vuoreksessa Tampereella. Hyvinkään kaupunki on kaavoittanut alueen, jossa korostetaan väljää, mutta maltillista asumista palvelujen, luonnon ja harrastusten keskellä.

– Jo nyt alueelle on rakennettu myös päiväkoti, johon tulee myös alkuopetuksen luokkia. Myöhemmin koulurakentamista lisätään ja alueelle rakennetaan myös lähikauppa, kertoo Hyvinkään vs. kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Messut käynnistää laajemman Metsäkaltevan alueen rakentamisen, jonka valmistuttua alueella on parituhatta asuntoa ja kuutisen tuhatta asukasta.

Kohtuukokoisia koteja

Nyt valmiina on 33 rakennusta, joista 29 on omakotitaloja, yksi savusauna, yksi merikonteista rakennettu siirrettävä koti, yksi Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema piiritalo ja yksi talon rakenteita esittelevä tuotetalo.

Messutalojen koot vaihtelevat 97 ja 270 neliömetrin välillä, mutta valtaosa on 120-160 neliön suuruisia. Kustannusarvioiden haarukka sijoittuu runsaan 200 000 ja miljoonan euron välille. Keskihinta asettuu noin 400 000 euron paikkeille.

Kiviuomat hoitavat sateet

Messuyleisöä tervehtii messutalojen ympäröimä valoisa mäenrinne, jossa keskusaukio houkuttelee istuskelemaan ja ihailemaan ympäristöön messujen ajaksi tuotuja veistoksia. Japanilaisen kivikkopuutarhaan johtavat kiviuomat ovat kuivanakin kauniita, mutta solisevat sateilla ohjaten hulevedet lampiin.

24 omakotitalon tontit rajoittuvat osittain puistoalueeseen, mutta koko alueelta on helppo lähteä niin pyörällä, hiihtäen kuin juosten lenkille. Matkaa Hyvinkään keskustaan on 3,5 kilometriä, kun alueelle on rakennettu uusi Hangon-tien ylittävä silta.

Hyvinkää hyödyntää erityisesti hyviä liikenneyhteyksiä, joita parannetaan käynnistämällä linja-autoliikenne Metsäkaltevasta Hyvinkään keskustaan heti messujen päätyttyä. Messujen ajan ilmaiset linja-autot kuljettavat messuvieraita jatkuvasti aseman sekä parkkialueiden ja messualueen välillä.

Kiveä, puuta ja jopa hirttä

Hyvinkäällä päästään aiempaa lähemmäs alueelle muuttavien perheiden arkea. Messutalojen ulkopuolella kävijät saavat lukea millainen perhe talossa asuu ja millaisen unelmatalon perhe on halunnut. Tekniset ja kustannustiedot täydentävät tarinoita.

Suomen asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen pitää Metsäkaltevaa onnistuneena alueena, jonka suunnittelussa on hyödynnetty suomalaisen kumpuilevan metsämaaston parhaat ominaisuudet rakennusten sijoittelussa.

Messuille on voitu rakentaa erityyppisiä rakennuksia. Omakotitaloista on puolet puu- ja puolet kivitaloja. Kolme puutaloista on hirsirunkoisia ja yksi aito vanhanmallinen hirsitalo. Yksi hirsirunkoisista taloista on pinnoitettu rappaamalla. Kivitaloista taas yksi on vuorattu kokonaan lehtikuusilaudalla, myös vesikatto.

Puolet taloista on kaksikerroksisia ja lopuissa tilat ovat yhdessä tasossa.

Talot lämpiävät kaukolämmöllä tai käyttävät usean eri energialähteen yhdistelmiä. Lämpöä tuotetaan vesikiertoon yhdistetyillä takoilla, aurinkopaneeleilla, ilmalämpöpumpuilla ja maalämmöllä. Osa on nollaenergiataloja, osa passiivitaloja.

Erikoisia kattorakennelmia ei messuilta tällä kertaa löydy. Kaikki katot ovat joko pulpetti- tai harjakattoja. Taloja leimaa maltillisuus, joka on suitsinut myös terassit helppohoitoisiksi ja maltillisen kokoisiksi. Vuoreksen kaltaisia monipolvisia ja -tasoisia terassirakennelmia ei Metsäkaltevasta löydy.

Vähätöiset pihat suosikkeja

Asukkaat ovat halunneet pihoistaan mahdollisimman helppohoitoisia. Niillä suositaan kivikkoja, kivetyksiä ja ikivihreitä puita ja pensaita. Muutamassa talossa on valittu hyötypuutarha hedelmäpuineen, marjapensaineen ja kasvihuoneineen.

– Sisätiloissa kotona viihtyminen ja rentoutuminen heijastuu erityisesti sauna- ja kylpyosastoilla. Monessa on poreamme ja yhdessä jopa kaksi eri tavoin toteutettua saunaa, kuvaa messujen teema projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks Hyvinkään kaupungilta. (HäSa)

Messut aukeavat tänään ja päättyvät elokuun 11. päivä.