Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä kerrostaloasukas saa pestä autonsa?

Kesäaikaan autojen peseminen puhututtaa. Omakotitalonsa nurmella auton voi pestä miten lystää, mutta kerrostaloasukkaalle pesu on mutkikkaampaa.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm, missä kerrostaloasukas saa pestä autonsa?

– Ensin pitää tarkistaa, onko taloyhtiöllä järjestyssäännöt, ja mitä niissä lukee asiasta. Autopaikkoja ei ole lähtökohtaisesti tarkoitettu pesupaikoiksi. Jos olet vuokrannut autopaikan pysäköintiä varten, se ei tarkoita, että sitä saa käyttää pesemiseen.

Miksei autopaikallaan saa pestä autoaan?

– Ensimmäinen ongelma ovat pesuaineet. Jos niistä aiheutuu ongelmia ympäristölle, joutuu taloyhtiö vastuuseen. Taloyhtiö voi tietenkin sopia, että ympäristölle haitattomia pesuaineita saa käyttää, ja auton voi silloin pestä niillä.

– Toinen ongelma on se, mistä pesuun käytettävä vesi otetaan ja kuka sen maksaa. Niissä tapauksissa, joihin olemme Isännöintiliitossa törmänneet, on pesuun käytetty ulkona olevaa vesihanaa, joka on tarkoitettu esimerkiksi nurmikoiden kasteluun. Siitä vedestä maksavat kaikki asukkaat, eivätkä vain ne, jotka pesevät autoaan.

Missä kerrostaloasukas sitten voi pestä autonsa?

– Ainakin yleisillä pesupaikoilla, joilla se on sallittu, ja joissa ympäristöhaitat voidaan ottaa huomioon. Monissa paikoissa autonsa saa pestä itse pientä maksua vastaan. Auton voi viedä myös konepesuun.

Mitä voi tapahtua, jos autoaan toistuvasti pesee vastoin sääntöjä?

– Pahimmillaan se voi johtaa autopaikan irtisanomiseen. Kyllä kaikkia pitää silti varoittaa etukäteen, ja malttia täytyy löytyä. Jos haluaa pestä autonsa, se kannattaa tuoda esille. Yhtiökokouksessa voidaan sopia asiasta taloyhtiön yhteiset säännöt. Autopaikkasäännöt kannattaa tehdä taloyhtiöön joka tapauksessa, ettei asiasta pääse syntymään pahempia kiistoja.