Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkimaratonilla hikoiltiin ja viihdyttiin

Helsinkiläinen Pasi-Markus Mäkelä huokaili tyytyväisenä maalissa lauantaina juostulla Hämeenlinnan kaupunkimaratonilla. Aivan tavoitteeseensa 34-vuotias kestävyysurheilija ei yltänyt, mutta voitti helteisen kisan ajalla 2.53.01. Mäkelä tavoitteli noin 2.40 aikaa, mutta kova noteeraus oli lauantainenkin aika, sillä mies urakoi vasta toisen maratoninsa.

– SM-kisojen A-tulosraja oli kiikarissa, mutta ei taitanut mennä B-rajakaan rikki. Noin 25 kilometriin saakka juoksun sujui suunnitelmien mukaan, mutta sitten piti hieman himmata jalkakramppien takia, jutteli Mäkelä maalissa.

Mäkelä voitti lauantain kisan reilusti, vaikka joutuikin hieman passaamaan menoaan. Toiseksi juossut helsinkiläinen Mika Niemelä nimittäin ylsi aikaan 2.58.15. Kolmas tänä vuonna oli 45-vuotiaiden sarjan voittoon puristanut turkulainen Mika Lempiäinen (aika 3.02.30).

Mäkelä innostui juoksusta tosissaan vasta nelisen vuotta sitten. Se oli entisen appiukon syytä, joka yllytti miehen Aulanko-juoksuun.

– Aiemmin olin harrastanut vaikka mitä – hiihtoa, hiihtosuunnistusta, jääkiekkoa, jalkapalloa ja nyrkkeilyä. Niillä pohjilla treenaan nyt juoksua noin sata kilometriä viikossa. Muun muassa työmatkat taitan juosten, Mäkelä kertoi.

Hämeenlinnan maratonreittiä Mäkelä piti onnistuneena.

– Täällähän oli ihan kiva juosta. Ensimmäinen kisani viime kesänä Kuopiossa taittui huomattavasti raskaammalla reitillä. Kuopiossa oli keskeyttäminenkin lähellä, Mäkelä myönsi.

Mäkelän seuraava tavoite on syksyllä juostava maraton Jyväskylässä.

– Siellä juostaan joko SM-maraton tai Finlandia-maraton. Onneksi tässä on vielä aikaa yrittää SM-tulosrajaa puolimaratoneilla. Siellä raja taitaa olla noin 1.16, muisteli Mäkelä.

Ahokas nopein puolimaratonilla

Puolimaratonilla nopein oli Helsingin Kisa-Veikkojen Ilari Ahokas. 36-vuotias helsinkiläinen ylsi aikaan 1.14.05.

Toiseksi pinkoi Forssan Salaman Marko Vaittinen ajallaan 1.14.29. Tamperelaisen Teivo Stayersin Jarno Maimonen ylsi kolmanneksi ajalla 1.14.52.

Kärkikolmikko oli ylivoimainen, sillä neljänneksi juossut HKV:n Jussi Makkonen kellotti ajan 1.17.20.

Ahokas ratkaisi pelin kolmisen kilometriä ennen maalia. Nopealla reitillä mies olisi voinut nykäistä jo aiemminkin.

– Juoksu kulki tänään erittäin hyvin. Entinen ennätykseni 1.15.46 parani reilusti, myhäili tyytyväinen voittaja maalissa.

Ahokas valmistautuu syksyllä juostavaan maratonkisaan.

– En ole vielä ihan varma juoksenko SM-maratonin Jyväskylässä vai Vantaan maratonin. Harrastin juoksua jo juniorina, mutta vasta viime vuosina olen innostunut kestävyysjuoksusta, Ahokas kertoi.

Myös Marko Vaittinen oli tyytyväinen helteiseen urakkaansa. 42-vuotias juoksija kehui lauantain reittiä mainioksi.

– Se oli erittäin hyvä. Välillä paineltiin auringossa ja välillä varjossa. Vähän viileämmällä säällä olisi voinut irrota hyväkin aika. Tästä on hyvä lähteä valmistautumaan Jyväskylän SM-maratonille, Vaittinen suunnitteli.

Vaittinen on tuttu mies Hämeenlinnan seudulla juostuissa hölkkäkisoissa. Viisi kertaa viikossa harjoitteleva veteraani on edelleen hyvässä kunnossa.

– Kun tekee oikeita asioita, niin pysyy näköjään kunnossa hieman vähemmälläkin treenillä, Vaittinen nauroi.

Vaittinen voitti maratonin Suomen mestaruuden vuonna 2007. Toissa vuonna hänen vauhtinsa riitti vielä pronssille.

– Ennätykseni 2.19.48 juoksin kymmenisen vuotta sitten. Rotterdamissa ylsin tänä vuonna aikaan 2.34.40, Vaittinen kertoi.

Huolto pelasi juoma-asemilla

Hämeenlinnan kaupunkimaratonin eri matkoilla oli tänä vuona mukana vajaat 800 kuntoilijaa. Eniten osallistujia oli puolimaratonilla, jolla tossua toisen eteen latoi 441 juoksijaa.

Täydelle maratonille starttasi 140 urhoollista. Kympin lenkki ja reilun neljän kilometrin kävely saivat liikkeelle 191 henkilöä.

Helteessä hikoilleita urheilijoita huollettiin neljällä juoma-asemalla. Tarjolla oli muun muassa vettä, urheilujuomaa, banaaneja ja suolakurkkuja.

– Vettä ja urheilujuomaa kuluu tällä kelillä todella paljon. Banaaneja ja kurkkujakin olemme varanneet kilokaupalla, kertoi Parolantien juoma-asemalla häärinyt Markku Kettunen. (HäSa)