Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talojen myyntiajat venyvät

Asuntokauppias huhkii myös heinäkuun helteillä. Niin asuntokauppa kuin myös asuntolainojen kysyntä ovat jopa vilkastuneet juhannuksen jälkeen.

Toimitusjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo OP-Kiinteistökeskuksesta kertoo, että kevätkesän eli touko- ja kesäkuun hiljaiselon jälkeen kauppa käy jopa normaalia heinäkuuta ripeämmin.

– Lainojen kysyntä on ollut hyvin vilkasta Hämeenlinnan alueella, kertoo pankinjohtaja Janne Vaittinen Hämeenlinnan Seudun Osuuspankista.

Heinäkuun alun vilkkaus yllätti Janne Vaittisen, koska yleensä kysyntäpiikki edeltää lomia ja ajoittuu kesäkuun kahdelle viimeiselle viikolle.

Normaaliin heinäkuiseen tapaan vauhti on toki jonkin verran hiipunut, mutta vähemmän kuin normaalisti.

Omakotitaloja hyvin tarjolla

– Tarjontaa on hyvin varsinkin omakotitaloista, ja kysyntää on edelleenkin parhaiten pienistä kerrostalohuoneistoista, kertoo OPKK:n Tolonen-Salo.

Hinta- laatusuhteella on hänen mukaansa nyt erityisen paljon merkitystä. Hän suosittelee, että omakotitalojaan myymässä olevat miettisivät tarkkaan hinnoittelua.

– Kuuta ei nyt kannata tavoitella taivaalta.

Vanhojen asuntojen hinnannousu on Tolonen-Salon mukaan ollut tänä vuonna samaa noin prosentin luokkaa kuin viime vuonna. Joidenkin kohteiden hinta on kuitenkin laskenut.

OPPK:n keskimääräinen omakotitalon myyntiaika oli kesäkuussa Hämeenlinnan kantakaupungissa kolme kuukautta, mutta huomattavasti pidempäänkin on taloja jouduttu markkinoimaan.

Kerrallaan sovittavan neljän kuukauden myyntiajan jälkeen taloja on otettu välillä pois myynnistä ja sitten yritetty uudelleen.

Kipukynnys 300 000 euroa

Kuten normaalistikin, kalleimmat talot tekevät hitaimmin kauppansa.

– Kovin kalliit talot eivät käy kaupaksi, vahvistaa Reetta-Maria Tolonen-Salo.

Kipukynnys on jo pidemmän aikaa ollut 300 000 euron kohdalla, jota kalliimmat talot vaativat pidemmän myyntiajan.

– Hinta-laatusuhde vaikuttaa myös kalliimmissa kohteissa, muistuttaa Tolonen-Salo.

Kalliiden talojen kysyntää rajoittavat OPKK:n Tolonen-Salon arvion mukaan myös pankkien kiristyneet lainoitusehdot.

– Kauppoja ei ole jäänyt tekemättä rahoitusongelmien takia, mutta lainamäärät ovat nyt selvästi pienempiä kuin vielä jonkin aikaa sitten.

Myös kaupungin tonttitarjonta vaikuttaa vanhojen omakotitalojen kysyntään.

– Kysyntä laski, kun Siirin alueelta tuli jälleen jakoon tontteja pienen tauon jälkeen.

Remonttihaluiset hävinneet

Esimerkiksi Sairion alueen omakotitalot ovat Tolonen-Salon mukaan edelleen haluttaja. Kysyntä on kuitenkin muuttanut jonkin verran muotoaan.

– Remonttihaluiset ostajat ovat hävinneet jonnekin. Ihmiset haluavat aikaisempaa valmiimpia taloja, kun itse tekemisen into näyttää vähentyneen.

Etenkin nuoret lapsiperheet rakentavat OPKK:n Reetta-Maria Tolosen mukaan mieluummin uutta kuin remontoivat vanhaa. (HäSa)