Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linnut, sammakot ja veneet mahtuvat Pohjoistenlahteen

Kaupunki on saanut luvan kunnostaa Tuuloksessa sijaitsevan Suolijärven Pohjoistenlahtea.

Aluehallintoviraston myöntämän luvan mukaan lahteen on mahdollista rakentaa kaksi kampakosteikkoa, mutta myös ruopata veneväyliä.

Suolijärvi kuuluu Kokemäenjoen vesistön Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueeseen. Järveen tulee etelän suunnasta Pohjoistenjoki, joka on noin 100 m:n pituinen Teuronjoen ja Ormijoen yhtymisen jälkeen muodostunut uoma.

Järven eteläosassa sijaitsevaan Pohjoistenlahteen on kulkeutunut yläpuoliselta valuma-alueelta vuosikymmenien ajan suuria määriä lietettä ja kiintoainesta. Se muodostaa jokisuulle laajan suistoalueen.

Pohjoistenlahti on pitkälle madaltunut ja kesän kasvukauden aikana kasvillisuus leviää koko lahden vapaalle vesialueelle. Tiheä vesikasvillisuus vaikeuttaa veneellä liikkumista sekä muita virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Hankkeen tarkoituksena on pyrkiä vähentämään Pohjoistenlahteen tulevien ravinteiden ja kiintoaineksen määrää.

Pohjoistenjoen veden virtaus ohjataan lahdelle muodostuneen suistoalueen kummankin reunan lahdenpohjukan kautta Pohjoistenlahteen.

Kosteikko sitoo ravinteita

Lahdenpohjukat toimivat tehokkaina kosteikkoalueina, jotka sitovat ravinteita ja kiintoainesta niiden läpi kulkevasta vedestä. Kosteikko- ja lintuvesialueet myös parantavat lintujen lisääntymis- ja elinolosuhteita Pohjoistenlahdella.

Lisäksi tarkoitus on lisätä lahden rantavyöhykkeellä sijaitsevien kiinteistöjen virkistyskäyttöarvoa ruoppaamalla väylät vesiliikenteelle Pohjoistenlahdelle ja lahdella olevaan yhteisalueen venerantaan.

Pohjoistenlahteen ruopataan länsi- ja itärannalle veneväylät, jotka yhtyvät lahden suulla ennen Syrjänkärjen niemeä. Kummankin väylän pituus on noin 650 metriä.

Ruoppaaminen tehdään virkistyskäyttökauden sekä parhaan kasvu- ja pesimiskauden ulkopuolella eli 1.9.–5.4. välisenä aikana ponttoneilla kelluvalla kaivinkoneella.

Alueelle jätetään lintuvesisaarekkeita ja myös runsas viitasammakkokanta saa pitää soidinalueensa lahden itälaidassa. (HäSa)