Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätteet siististi sikin sokin

Jäteauto ajaa pihaan, kuljettaja nousee autosta, tyhjentää seka- sekä biojätteen samaan autoon ja huristaa pois. Miksi siis nähdä vaivaa jätteiden lajitteluun?

– Huhtikuun aikana teimme ajoreittimuutoksia ja järjestimme niin, että samaan autoon kerätään seka- ja biojäte. Temppu on siinä, että auto on jaettu kahtia pituussuunnassa ja jätesäiliöt tyhjennetään eri lokeroihin, Lassila & Tikanojan Hämeenlinnan ja Forssan ympäristöpalveluiden yksikön päällikkö Mika Vahos vastaa.

Uusien lokeroautojen käyttö on mahdollistanut sen, että samassa pihassa ei tarvitse käydä useammalla autolla. Myös lasi- ja metallijäte kerätään molemmat samaan autoon.

Lajitteluvirheen korjaaminen ei kuulu kuskille

Tarkkaavaiset saattavat huomata, että välillä myös pahvi päätyy saamaan autoon bio- ja sekajätteen kanssa, mutta tällekin on hyvä syy.

– Kun kuljettaja huomaa, että pahvin sekaan on päätynyt sekajätettä, hän merkkaa listaan lajitteluvirheen ja tyhjentää pahvinkeräysastian sekajätteeseen, Vahos kertoo.

Hänen mukaansa ihmisten lajittelutietous on yleisesti ottaen parantunut viime vuosien aikana.

– On tietysti vaikea tehdä yleistyksiä, sillä on tietysti myös ihmisryhmä, joka ei näistä asioista piittaa, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Hämeenlinnan seudun biojäte kuljetetaan ST1:lle, missä jätteestä valmistetaan bioetanolia liikennekäyttöön.

– Sekajäte sen sijaan viedään Kiertokapulaan ja sitä kautta Ekokemille poltettavaksi, Vahos kertoo.

(HäSa)