Jäteauto ajaa pihaan, kuljettaja nousee autosta, tyhjentää seka- sekä biojätteen samaan autoon ja huristaa pois. Miksi siis nähdä vaivaa jätteiden lajitteluun?
– Huhtikuun aikana teimme ajoreittimuutoksia ja järjestimme niin, että samaan autoon kerätään seka- ja biojäte. Temppu on siinä, että auto on jaettu kahtia pituussuunnassa ja jätesäiliöt tyhjennetään eri lokeroihin, Lassila & Tikanojan Hämeenlinnan ja Forssan ympäristöpalveluiden yksikön päällikkö Mika Vahos vastaa.
Uusien lokeroautojen käyttö on mahdollistanut sen, että samassa pihassa ei tarvitse käydä useammalla autolla. Myös lasi- ja metallijäte kerätään molemmat samaan autoon.
Lajitteluvirheen korjaaminen ei kuulu kuskille
Tarkkaavaiset saattavat huomata, että välillä myös pahvi päätyy saamaan autoon bio- ja sekajätteen kanssa, mutta tällekin on hyvä syy.
– Kun kuljettaja huomaa, että pahvin sekaan on päätynyt sekajätettä, hän merkkaa listaan lajitteluvirheen ja tyhjentää pahvinkeräysastian sekajätteeseen, Vahos kertoo.
Hänen mukaansa ihmisten lajittelutietous on yleisesti ottaen parantunut viime vuosien aikana.
– On tietysti vaikea tehdä yleistyksiä, sillä on tietysti myös ihmisryhmä, joka ei näistä asioista piittaa, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.
Hämeenlinnan seudun biojäte kuljetetaan ST1:lle, missä jätteestä valmistetaan bioetanolia liikennekäyttöön.
– Sekajäte sen sijaan viedään Kiertokapulaan ja sitä kautta Ekokemille poltettavaksi, Vahos kertoo.
(HäSa)