Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämäntapapyöräilijä Miettinen SM-mitalijahtiin

Olli Miettisen kaksi seuraavaa viikkoa ovat työntäyteiset. Hämeenlinnalainen maastopyöräilijä tähtää mitaleille, kun XCO- ja XCE-lajien Suomen mestaruuksista kilpaillaan kahtena tulevana viikonloppuna Lahdessa ja Hyvinkäällä.

SM-kisojen lisäksi Hyvinkäällä käydään vielä XCO-lajin avoimet Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

Miettisen kunto on kohdillaan juuri oikeaan aikaan. Viime viikonloppuna Vaasassa hän saavutti maastoajon olympialajissa XCO:ssa uransa ensimmäisen cup-kilpailun voiton kovatasoisessa seurassa.

Yleisen sarjan SM-mitaleitakin kokeneelle pyöräilijälle on ehtinyt kertyä 6 kappaletta ja XCE:ssä eli sprittimatkalla hän on hallitseva Suomen mestari. Ei siis ihme, että molemmissa SM-kisoissa miehen tavoitteena on pukea ylleen voittajan siniristipaita, jota saa käyttää lajin kilpailuissa koko seuraavan vuoden.

– Mitali on aina kovan työn takana ja siniristipaidan saaminen on harvinaista herkkua. Sprintissä lähden tietysti puolustamaan mestaruutta ja olympialajistakin olisi mukava saada mitali, Miettinen sanoo.

SM-kisat ovat hänelle hyvä oman tason mittari, sillä vastaan asettuu muun muassa ammattilaiskuski Jukka Vastaranta.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen tavoitteissaan Miettinen on varovaisempi.

– En yhtään tiedä, mitä odottaa, sillä olen seurannut lähinnä Suomen tasoa.

Halu olla Suomen nopein

Miettinen ajautui maastopyöräilyn pariin naapurin innostamana vuonna 1997. Ensimmäisessä kilpailussaan hän oli vasta 13-vuotias. Kestävyysurheilu on ollut lapsesta asti lähellä sydäntä.

– Ennen pyöräilyä hiihdin pitkiä matkoja. 13-vuotiaana olin jo kovassa kunnossa ja tein pyörällä 100 kilometrin lenkkejä, Miettinen kertoo.

Voitontahto oli Miettisellä jo uran alkumetreillä kova. Ensimmäisiä maastopyöräkisoja seuratessaan hän ajatteli, että jonain päivänä olisi hienoa olla Suomen nopein pyöräilijä.

– 15-vuotiaana halusin ajaa maastopyörällä kovempaa, kuin kaverit mopoilla, Miettinen naurahtaa.

Pitkä kokemus lajista on Miettisen mukaan eduksi, sillä maastopyöräilyssä henkinen kantti on tärkeää.

– Äärimmäiset suoritukset ovat rankkoja paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Lisäksi mahdollisista vastoinkäymisistä kisan aikana täytyy selviytyä.

Vaikka maastopyöräkisoja ei juuri koskaan ratkota loppukirikamppailuilla, on taktikointi iso osa kilpailua. Kokemus tuo myös pelisilmää.

– Nykyään tiedän omat rajani, enkä aja itseäni maitohapoille jo kisan alkuvaiheilla. Harjoittelussakaan ei tarvitse keskittyä enää niin paljoa peruskuntoon. Treenaan nykyään vähemmän, mutta kovempaa, Miettinen kertoo.

Pyöräily on hämeenlinnalaiselle elämäntapa ja hän kulkee lähes kaikki matkat pyörän selässä. Päivätyö virastossakin on helppo yhdistää harjoitteluun.

Urheilu-uraansa Miettinen ei aio lopettaa, vaikka kilpailut yleisessä sarjassa joskus päättyvät. Hän haluaa edelleen olla Suomen nopein.

– Haluan olla ykkönen kaikissa kymppiluokissa, niin 40-vuotiaiden sarjassa kuin vielä 70-vuotiaissakin. (HäSa)