Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kypsä rypsi tuleentuu tummanruskeaksi

Agronomi Eero Kovero Pro Agria Etelä-Suomesta yllättyy kuullessaan, että Kanta-Hämeessä ensimmäisiä rypsisatoja on jo päästy puimaan.

– Syysrypsi saattaa tietysti olla paikoin jo puitavissa, mutta yleensä rypsin puintiaika alkaa vasta elokuun puolen välin jälkeen, Kovero kertoo.

Hattulalainen Eero Savola onkin kylvänyt nyt puitavan rypsin nimenomaan jo viime syksynä.

– Syysrypsiä ei paljon viljellä, koska aina on olemassa riski, ettei talvehtiminen onnistukaan. Minusta se kuitenkin keventää työtaakkaa, kun saa aloittaa puinnin ajoissa.

Viljelykasvit kypsyvät viikon tai kaksi etuajassa

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tämän vuoden viljasadosta on tulossa edellisvuotista hieman suurempi. Tänä vuonna talteen voitaneen kerätä 3,9 miljardia kiloa, kun viime vuonna sato jäi 3,6 miljardiin.

Maanviljelijän unelmakesänä sadetta ja aurinkoa saadaan vaihdellen ja tasaisesti läpi kesän. Tämän kesän viljasadon kypsymistä onkin vauhdittanut juuri lämmin kesäkuu ja heinäkuiset sadekuurot.

Mikäli säät jatkuvat samanlaisina, ministeriö on arvioinut erityisesti rypsin, perunan ja rehuviljan sadon kasvavan edellisvuotisesta.

Eero Koveron mukaan kaikki viljelykasvit ovat edellä normaalitahtisesta kehityksestä viikolla tai kahdella.

– Säitä on mahdotonta ennustaa varmuudella, ja kovat rankkasadejaksot voivat laittaa puihin koko suotuisan kehityksen, Kovero muistuttaa.

Rypsin suosio on laskenut

Sadesäällä ei puida Hattulassakaan, vaan heinän on annettava kuivua rauhassa. Onneksi kypsynyt rypsi ei varista siemeniään ihan helposti, vaan sietää odottelua tuleentuneenakin.

Syysrypsin lisäksi Savola viljelee syysvehnää, ruista ja ohraa.

– Kun yksin täytyy hoitaa satakunta hehtaaria viljelysmaata, sitä aloittaa mielellään jo heinäkuulla.

Viime vuosien sateiset ja viileät kesät ovatkin vähentäneet rypsimaita koko maassa. Pro Agrian Eero Kovero kertoo, että Kanta-Hämeessä rypsin viljelyala on pienentynyt noin viidenneksellä ja muualla Suomella jopa neljänneksen.

Tästä huolimatta kokonaissadon määrän on arvioitu pysyvän ennallaan paremman hehtaarisadon ansiosta. (HäSa)