Apteekkipalvelut ovat myllerryksessä. Asiakkaan ei pian tarvitse juuri kuljetella dokumentteja mukanaan, eikä välttämättä edes poistua kotoaan lääkkeitä saadakseen.
– Asiointi on muuttunut valtavasti viimeisen vuoden aikana. Ensin tulivat sähköiset reseptit ja sitten kelatietojen sähköinen siirto. Kohta lääkkeiden tilaaminen ja maksaminen onnistuu netissä verkkopankkitunnuksin, luotto- tai pankkikortilla, kertoo Turengin Apteekin apteekkari Riitta Andersin.
Turengin Apteekki avaa verkkoapteekkipalvelun tulevan syksyn aikana, mikä helpottanee erityisesti syrjäseudulla asuvia asiakkaita joiden ei enää tarvitse ajaa kaupunkiin pelkästään apteekkipalveluiden takia.
Myös Hämeenlinnan Aulangon apteekki on saanut verkkopalveluluvan Fimealta, kertoo proviisori Satu Harju.
– Avaamme palvelun ensi syksyn aikana, hän sanoo.
Apua saatavissa aina tarvittaessa
Nettiapteekin käyttö ei ole monimutkaista. Asiakas kirjautuu palveluun apteekin omilta kotisivuilta, valitsee haluamansa tuotteet ja laittaa rastin ruutuun, mikäli haluaa lisätietoa lääkkeestä.
Apteekista otetaan sitten häneen puhelimitse yhteyttä. Lääkkeillä ei ole palautusoikeutta, joten on tärkeää, että asiakas tietää mitä hän on tilaamassa.
– Kukin apteekki vastaa omasta lääkeneuvonnastaan, meillä se hoidetaan aina puhelimitse tai paikan päällä, ei virtuaalisesti, Andersin painottaa.
Ohjeistuksen jälkeen asiakas voi tilata haluamansa tuotteet ja posti kuljettaa ne hänelle kotiin. Hän voi myös hakea pakettinsa pakettiautomaatista tai apteekista.
– Ainakaan aluksi kylmässä säilytettäviä lääkkeitä emme tule lähettämään asiakkaille postitse, Andersin kertoo.
Hän myöntää, että lääkkeiden kuljettaminen aiheuttaa joitain turvallisuusongelmia, joihin on vielä mietittävä ratkaisuja.
– Pakettiautomaatit ovat tällä hetkellä ehkä paras tapa toimittaa lääke asiakkaalle. Hänen täytyy kuitenkin tuolloin hakea lääke itse lähimmästä automaatista, Andersin sanoo.
Kotikaupungin apteekin suosiminen suotavaa
Mikäli oman kotikaupungin apteekilla ei ole verkkopalvelua käytössä, voi nettiapteekin kautta tilata tuotteita muidenkin kuntien apteekeista.
– Toivon kuitenkin, että ihmiset asioivat apteekissa ja käyttävät oman lähiapteekkinsa palveluita, koska sillä tavalla apteekit säilyvät omalla paikkakunnalla.
Halvaksi verkkopalvelun järjestäminen apteekille ei tule. Pelkästään verkkopalveluluvan hakeminen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta maksaa 1000 euroa, puhumattakaan muista kuluista ja kuukausimaksuista.
– Olemme mukana apteekkariliiton hankkeessa ja liitto toimittaa meille lääkkeiden kuvat ja tiedot näistä lääkkeistä jotka netissä on ostettavissa. Siinä on valtava työ ja apteekkariliitto tekee sen keskitetysti jäsenapteekeille syksyn aikana, Andersin kertoo.
Tyhjästä apteekit eivät kuitenkaan maksa, sillä Fimean hyväksyttyä apteekin verkkopalvelut, asiakas saa varmuuden, että hänen tilaamansa lääkkeet ovat turvallisia ja laillisia.
– Nykyään on surullisen yleistä, että lääkkeitä tilataan ulkomailta laittomasti.
Apteekin verkkopalvelun avulla asiakkaat voivatkin tilata esimerkiksi kiusallisiksi katsomiaan tuotteita suoraan kotiin.
Muutos näkyy apteekin arjessa
Palveluiden laajentuminen nettiin vaikuttaa luonnollisesti myös kivijalka-apteekin toimintaan esimerkiksi lisääntyneenä puhelinneuvontana ja verkkotilausten pakkaamisena.
– Tietenkin toivomme että asiakkaat käyvät apteekissa samaan tapaan kuin ennenkin, jotta aukioloajat voidaan pitää samoina.
Andersin painottaa inhimillisten kontaktien säilymisen tärkeyttä.
– Lääkkeiden käyttö on henkilökohtaista ja tunteita herättävään, en usko että apteekkipalvelut tulevat koskaan siirtymään ainoastaan nettiin. (HäSa)