Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinna jää ilman kehittämisrahaa

Hämeenlinnan seutu jäi kasvusopimuksen lisäksi myös Inka-ohjelman ulkopuolelle. Inka on valtion ohjaama Innovatiiviset kaupungit -ohjelma, joka korvaa nykyisen osaamiskeskusohjelman.

Hallinnon ja aluekehittämisen ministerityöryhmä päätti torstaina seitsemästä uudesta kaupunkiseudusta, jotka pääsivät mukaan ohjelmaan. Hämeenlinna ei ollut niiden joukossa.

Hämeenlinna pyrki mukaan Tampereen vetovastuulla olevaan Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teemaan. Työryhmä päätyi kuitenkin Lahden, Oulun, Turun ja pääkaupunkiseudun kannalle.

Iso pettymys

Hallituksen päätös tuli Hämeenlinnalle täytenä yllätyksenä. Neuvotteluissa mukana ollut apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo olleensa loppumetreille saakka siinä käsityksessä, että Hämeenlinna on mukana ohjelmassa Tampereen kumppanina.

– Tampereen kanssa kaikki oli sovittuna ja työnjakokysymyksetkin oikein hyvällä mallilla, Isosuo kertoo.

Hänen mukaansa päätös on iso menetys koko seudulle ja erityisesti alueen yrityksille. Hämeenlinna oli sitoutunut panostamaan ohjelmaan vuosittain noin 350 000 euroa ja valtio olisi osallistunut samansuuruisella potilla. Päälle olisi tullut vielä EU-rakennerahastorahaa, jota valjastetaan nyt erityisesti Inkassa mukana oleviin kehityshankkeisiin.

– Osaamiskeskusohjelmassa puhuttiin kauden aikana kymmenien miljoonien eurojen heijastusvaikutuksesta. Senkaltainen summa kehitysrahaa seudun yrityksiltä jää nyt saamatta. Se koskee ihan suoraan kehittämistä ja työllisyyttä.

Isosuo ei osaa suoralta kädeltä sanoa, miksi Hämeenlinna tiputettiin viime metreillä pois Inkasta. Ensimmäisenä mieleen hiipii kuitenkin Hattulan viimeviikkoinen päätös, joka kaatoi seudullisen kasvusopimuksen.

– Olisiko sillä ollut tällainenkin heijastusvaikutus? Jos näin on käynyt, että sen takia olemme ulkona Inkasta, niin se on kyllä aika karmea paikka, Isosuo toteaa.

Surullinen päätös

Myös Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on pettynyt valtion päätökseen.

– On todella surullista, ettemme päässeet mukaan. Ajateltiinko siellä sitten, että olemme liian arvaamattomia, tapelkoon keskenään? Tämä osoittaa, ettei nykyinen seutu- ja yhteistyörakenne ole optimaalinen, Rautio pahoittelee.

Hänen mukaansa Hämeenlinna keskittää nyt kaikki voimansa HHT-kasvukäytävän edistämiseen ja viiden vuoden juhlavuosiketjun hyödyntämiseen. Myös Häme-ohjelma, Hamkin toimilupa ja kaupunkistrategia pyrkivät lisäämään seudun elinvoimaa.

– Ei tämä päätös toimenpiteitä pysäytä, mutta yksi merkittävä rahoitusväylä on nyt pois pelistä, Rautio toteaa. (HäSa)