Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äikäälän pientaloalue puolittui

Katumajärven kaakkoiskulmaan Äikäälään pitkään suunniteltu pientaloalue etenee vihdoin. Jos kaikki menee hyvin, kunnallisteknisiin töihin päästään jo ensi vuoden puolella ja myös ensimmäiset omakotitontit tulevat silloin myyntiin.

Itse asemakaava on kuitenkin kokenut suuren muutoksen ja on tulossa sen vuoksi uudelleen nähtäville.

Yhdyskuntalautakunta asettanee kaavan nähtäville ensi viikon kokouksessaan.

Keskiosalle jatkoaika

Kaupunki päätyi rajaamaan Äikäälän kaavasta ongelmallisimman osan tässä vaiheessa kokonaan pois.

Kyse on alueen keskiosasta, joka on suuruudeltaan 40 hehtaaria. Sinne piti alun perin tulla kolme pienkerrostalo- ja rivitalotonttia, pysäköintialue sekä noin 80 omakotitonttia.

Alueen asukkaat ovat vastustaneet etenkin kerrostalojen rakentamista.

Kaavoittajat halusivat irrottaa alueen kaavatarkastelusta saadakseen lisäaikaa keskiosan pohdintaan.

– Tutkimme onko aluetta mahdollisuus vielä tiivistää ja sijoittaa sinne lisää tontteja. Siellä on muutamia vähän vajaakäyttöisiä alueita, kaavasuunnittelija Irina Pohjola kertoo.

Tilaajapäällikkö Leena Roppola tarkentaa, ettei tiivistämistä pohdita olemassa olevien rakennusten ympäristöön, vaan hieman kauemmas.

Mahdollista on, että keskiosa kaavoitetaan yhdessä Vanajanlinnantien toisella puolella sijaitsevan ranta-alueen kanssa, jolloin esimerkiksi liikenteen yhteystarpeet mietittäisiin samanaikaisesti.

– Siitä on jo vähän neuvoteltu maanomistajien kanssa. Toivoisin, että ehkä jo ensi keväänä voisi ainakin luonnoksen saada nähtäville, Pohjola sanoo.

90 tonttia jakoon

Ensimmäisenä Äikäälän alueesta on tarkoitus rakentaa sen eteläisin osa, jonne on kaavoitettu 91 kaupungin omakotitonttia, kolme yksityistä tonttia sekä lähipalvelualue.

– Meidän toive on, että tontit saataisiin jakoon jo ensi vuoden loppupuolella. Ainakin kaupunki on valmis ryhtymään kadunrakennustöihin heti kaavan valmistuttua, Pohjola kertoo.

Nyt nähtäville tulevaan asemakaavaan otettiin mukaan myös alueen pohjoisosa, jossa sijaitsee niin ikään 91 kaupungin pientalotonttia.

Keskiosan lisäksi kaava-alueen ulkopuolelle rajattiin myös 2,5 hehtaarin metsäpalsta alueen eteläosasta Stampin ojan takaa.

– Se ei suoraan kytkeytynyt asemakaava-alueeseen, eikä tuonut sille mitään lisäarvoa. Sitä voidaan joskus myöhemmin katsoa uudelleen, jos Harvialan alueen kokonaistarkastelu etenee, Pohjola toteaa. (HäSa)