Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hauholaiset järkyttyivät lakkautussuunnitelmasta

Moni hauholainen ryysti lauantaiaamuna kahvit väärään kurkkuun. Sen verran shokeeraava uutinen on pienellä paikkakunnalla uhka terveysaseman lakkauttamisesta.

Hauhon apteekkari Päivi Olifirenko kertoo olleensa lauantaina töissä, eikä apteekissa paljon muusta puhuttukaan.

– Asiakkaat ovat suorastaan pöyristyneitä ja vihaisia. Heidän mielestään heitä on petetty.

Päivi Olifirenko jakaa asiakkaittensa huolen.

– Jos täältä lähtee terveysasema, lähtee myös apteekki ja paljon muuta.

Eurot karkaavat muualle

Hän kertoo, että apteekkiin tulevista resepteistä yli 80 prosenttia on Hauhon terveysasemalta. Apteekin liikevaihdosta taas noin 90 prosenttia tulee reseptilääkkeistä.

– Olemme hyvin sidoksissa Hauhon terveysasemaan. Meillä on sen kanssa erittäin sujuva yhteistyö. Saamme sieltä aina lääkärin kiinni ja pystymme nopeasti uusimaan ja muuttamaan reseptejä. Tunnemme asiakkaamme.

Jos hauholaiset joutuvat asioimaan Lammin tai Hämeenlinnan terveysasemalla, he todennäköisesti ostavat lääkkeet sikäläisestä apteekista.

– Eikä siinä kaikki, he tekevät siellä myös muut ostokset. Tämä on iso kysymys apteekin ohella myös muulle liike-elämälle.

Huonoa mainosta

Päivi Olifirenko hämmästelee, kuka enää uskaltaa muuttaa maalle, kun peruspalvelut voidaan viedä koska tahansa.

– Tämä on tosi huonoa mainosta Hämeenlinnalle. Lisää veronmaksajia eli asukkaita ja yrityksiä pitäisi saada, muttei tämmöinen meno heitä kyllä houkuttele.

Hauhon apteekki työllistää vakituisesti kolme hauholaista veronmaksajaa ja lisäksi kesällä kaksi kesäapulaista.

– Apteekki on kiinteä osa terveydenhuoltoa. Se on kuitenkin myös liikeyritys, joka ei saa yhteiskunnan tukia. Sen tulee siis olla kannattava, jotta toiminta voi jatkua.

Vaikutuksia pitäisi arvioida

Päivi Olifirenko miettii, onko terveyskeskusliikelaitos noudattanut hyvän hallintotavan käytäntöjä nostaessaan yhtäkkiä esityslistalle terveysasemien lakkautukset.

– Päätösten kokonaisvaikutukset pitää arvioida etukäteen. Minulta ei kukaan ole kysynyt mitään. Ja hauholaisille olisi pitänyt järjestää tästä vähintään keskustelutilaisuus.

Hän arvelee, että säästöjä on mahdollista löytää muualtakin kuin pienten paikkakuntien harvoista lähipalveluista.

– 100 000 euron säästö kostautuu moninkertaisena tappiona Hauholla, jos tällaiseen todella päädytään.

Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksen johtokunta pohtii tänään talouden sopeuttamista yhä matalampaan tulojen kasvuun.

Esityslistalle on koottu keinoja, joilla taloutta saataisiin tasapainotetuksi. Mukana on Hauhon ja Rengon terveysasemien lakkautus.

Liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen ei esitä sitä. Hän kuitenkin toivoo vakavaa keskustelua perusterveydenhuollon resursoinnista. (HäSa)