Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan kesäteatteri riutuu talousvaikeuksissa

Hämeenlinnan kesäteatteriyhdistys on anonut kaupungilta 20 000 euron kassalainaa selvitäkseen viime kesän tappioista. Teatteri Siperian kanssa yhteistyössä tuotettu Satoi tai paistoi -esitys jäi niin paljon yleisötavoitteestaan, ettei ensi kesän näytelmää voida tehdä ilman lisärahoitusta.

Kaikkiaan kesästä jäi noin 40 000 euron alijäämä teatteri Siperialle ja Hämeenlinnan kesäteatteriyhdistykselle.

Teatterin tuottajan Martti Töttölän mukaan yleisömäärän vähäisyys oli yllätys. Näytelmän näki noin 7 000 katsojaa. Budjetti olisi pitänyt, jos kävijöitä olisi ollut 9 000.

Parhaimpina vuosina Kaupunginpuiston kesäteatterissa on käynyt jopa yli 12 000 katsojaa.

Talousahdinko on väliaikainen

Töttölän mielestä lisärahoituksen tarve ei ole hälyttävä oire, vaan ennemminkin kesäteatterin normaalia vaihtelua.

– Joskus vain tulee tappiollisia kesiä. On vaikeaa tietää, mistä yleisö pitää, hän sanoo.

Edellinen vastaava tilanne oli vain neljä, viisi vuotta sitten. Laina maksettiin seuraavana kesänä pois, ja taas matka jatkui. Näin Töttölä uskoo nytkin käyvän.

Entä jos kyse olisi pysyvämmästä kesäteatterin alamäestä?

– Onhan koko Kanta-Hämeen matkailuelinkeino alamaissa, Töttölä kertaa viime viikkojen uutisia. Mahdollisesti kävijämäärien vähäisyys voi liittyä siihenkin.

Lisäksi kesäteattereissa on Töttölän mukaan menossa jonkinlainen pudotuspeli. Uusia ammattiteattereita on syntynyt Hämeenlinnan lähiseuduillekin, ja myös runsas harrastajakesäteattereiden tarjonta kilpailee yleisön huomiosta.

Musiikkilinjalle ei palata

Martti Töttölä vakuuttaa, että Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa ei palata vanhaan musiikkiteatterilinjaan, vaikka sillä kerättiin ennätysyleisöjä 2000-luvun alkuvuosina. Genrenvaihdoksen riskit tiedettiin etukäteen.

– Musiikkiteatterilla ei enää lähdetä kilpailemaan muiden kesäteattereiden kanssa. Jonkun on tehtävä muutakin, hän sanoo.

Hämeenlinnan kesäteatteri vaihtoi tyylisuuntaa kaksi vuotta sitten kun se solmi yhteistyösopimuksen tamperelaisen teatteri Siperian kanssa.

Kolmivuotisen sopimuksen ensimmäinen tuotos oli 2012 nähty brittikomedia Sakespearen kootut theokset. Sekään ei vetänyt yleisöä toivotulla tavalla, mutta selvisi taloudellisesti nippa nappa kuiville.

Teatteri Siperia ja Hämeenlinnan kesäteatteri neuvottelevat tulevan kesän näytelmästä ja yhteistyön jatkosta ensi sunnuntaina.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli kesäteatterin laina-anomusta maanantaina. (HäSa)