Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilauksessa ulkopuolinen selvittäjä

Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala etsivät ulkopuolista vetäjää seudun kuntarakenneselvitykselle.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana, että selvittäjää etsitään ensin yhteisten seutuneuvottelujen kautta.

– Jos emme pääse selvittäjästä yksimielisyyteen vuodenvaihteeseen mennessä, haemme valtiolta erityisselvittäjää, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kertoo.

Hämeenlinnan pyrkimyksenä on saada selvitys piakkoin liikkeelle, jotta siihen ehditään paneutua huolella.

– Miksi suotta viivytellä? Yleensä lopussa tulee kiire, toteaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Kaupunki päätti myös hakea valtiolta avustusta selvityskuluihin.

Hattula mukana pohjatöissä

Myös Hattula käsitteli selvitysasiaa kokouksessaan maanantaina. Se esittää valtuustolle, että selvitys Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa aloitetaan sen jälkeen, kun eduskunta on vahvistanut sote-järjestämislain, minkä odotetaan tapahtuvan ensi vuoden lopulla.

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Ventolan (kok.) mukaan päätös ei ole ristiriidassa Hämeenlinnan pyrkimysten kanssa.

– Minä uskon kyllä, että löydämme ulkopuolisen selvittäjän. Sitä vartenhan me ollaan näitä yhteisiä palavereja pidetty ja neuvotteluja käyty. En näe sille mitään estettä, Ventola sanoo.

Hänen mukaansa myöskään Hattulan aikataulu, jonka mukaan varsinainen selvitystyö käynnistetään vasta myöhemmin, ei ole ongelma.

– Tämä on minusta vähän semanttinen kysymys. Pohjatyötä varsinaista selvitystä vartenhan tehdään koko ajan, Ventola sanoo.

Hän muistuttaa, että seudun perusturvajohtajat tekevät parhaillaan jatkotyötä, joka on olennainen asia kuntarakenneselvitykselle.

– Ei meillä kovin nopeasti ole edellytyksiä käydä kaikkiin rakenteisiin kiinni. Olemme nähneet, että voimme hyvin viedä näitä asioita eteenpäin yhteistyöfoorumilla ja varsinaiset selvitystyöt käynnistetään sitten, kun materiaali on kasattu.

Toiveissa tiekartta

Hämeenlinnan seudun kunnat kokoontuvat seuraavan kerran yhteisen pöydän ääreen tiistaina 5. marraskuuta.

Ventola toivoo, että tapaamisessa linjataan jo vähän tulevaa.

– Olen sanonut, että meidän tulisi piirtää tiekartta eli maalata ne tavoitteet, joihin tähdätään ja millä tavalla asiassa mennään eteenpäin. Toivon, että viranhaltijat pääsisivät valmistelemaan sellaista, jolloin me kaikki puhuttaisiin ja tavoiteltaisiin samoja asioita, Ventola sanoo.

Hattulan kunnanhallitus ei ole toistaiseksi Hämeenlinnan ja Janakkalan tapaan nimennyt kuntarakenneselvitykseen osallistuvia neuvottelijoita. Ensi tiistain tapaamiseen Hattulasta osallistuu ainakin Ventola.

– Me ollaan nyt viety tätä asiaa eteenpäin foorumilla, joka on koostunut seudun puheenjohtajien tapaamisista. Sitten kun varsinainen virallinen prosessi käynnistyy, me tehdään asianmukaiset päätökset.

Ventolan mukaan Hattula lähtee neuvotteluihin hyvässä yhteistyöhengessä.

Eli odotettavissa ei ole mitään sodanjulistuksia puolin tai toisin?

– Ei tässä mitään sellaista ole. Ihan hyvässä hengessä me on käyty viime päivinä keskustelua ja käydään edelleen, Ventola sanoo. (HäSa)