Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaseuran ex-johtajalle kavallustuomio

Hämeenlinnan uimaseuran entinen toiminnanjohtaja Jari Roive on saanut seitsemän kuukauden ehdollisen vankeustuomion kirjanpitorikoksesta ja törkeästä kavalluksesta.

Roive joutuu maksamaan nostamiaan kulukorvauksia takaisin lähes 25 000 euron edestä. Lisäksi hän joutuu korvaamaan uimaseuran yli 17 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Perjantaina iltapäivällä annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Roiveen omaisuutta on ollut vakuustakavarikossa yli 60 000 euron edestä vuoden 2011 tammikuusta lähtien. Oikeus vapautti takavarikossa olleet rahat lukuun ottamatta 26 000 euron osuutta.

Roivetta syytettiin myös luottamusaseman väärinkäytöstä. Oikeus hylkäsi syytteen, koska Roiveelle annettu kavallistuomio kattaa myös tämän syytekohdan.

Palkkaa maksettiin kulukorvauksina

Rikokset ajoittuivat vuosille 2007-2010, jolloin Jari Roive toimi uimaseurassa toiminnanjohtajana, valmentajana ja uimahallilla aamusta iltaan olevana “yleismies jantusena”, kuten häntä oikeudessa luonnehdittiin.

Pitkiä työviikkoja tehneeltä Roiveelta ei vaadittu tuntikirjanpitoa, vaan palkan lisäksi korvauksia maksettiin hänen omien ilmoitustensa perusteella. Käytäntöön puututtiin vuonna 2009, kun valmentajille ja ohjaajille maksettujen runsaiden verottomien kulukorvausten pelättiin johtavan ongelmiin verottajan kanssa.

Vaikka kulukorvausten käytöstä piti luopua, jatkoi Roive niiden nostamista. Kaikista maksuista ei ole löytynyt kuitteja ja osaan tositteista Roive oli itse merkinnyt toisen valmentajan hyväksynnän. Oikeuden mukaan tositteet olivat sisällöltään vääriä.

Oikeuden mukaan Roiveen on johtokunnan jäsenenä pitänyt olla tietoinen kulukorvauskäytännön ongelmallisuudesta. Käräjäoikeuden mukaan Roiveella oli oikeus saada kulukorvauksia noin 12 000 euron edestä. Tämän yli menneet 24 847 euroa hänen on korvattava uimaseuralle.

Jari Roive luopui tehtävästään uimaseuran toiminnanjohtajana ja valmennuspäällikkönä seuran syyskokouksessa marraskuussa 2010. Aulangolla pidetyssä kokouksessa tunteet kuumenivat niin, että paikalle tarvittiin poliiseja hillitsemään sisälle saliin pyrkinyttä väkijoukkoa. (HäSa)