Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehtaassa on kaikki

Nykyään Janita Horppu ei kyttää koko yötä valvontakameroiden kuvia tietokoneeltaan, vaan nukkuu ihan hyvin vanhassa Napialan nahkatehtaassa. Aluksi yksin yöpyessään Horppu ei nukkunut. Häntä pelottivat vanhan tehtaan äänet. Aluksi Otto Kokko, 31, sai puhua avopuolisoaan Janita Horppua, 27, kerran jos toisenkin ympäri, jotta avovaimo suostui ehdotukseen. Otto Kokolla oli visio hankkia vanha Napialan nahkatehtaan kiinteistö isältään Simo Kokolta. Avovaimoa suunnitelma hirvitti, sillä kerrosala on 2 700 neliötä kahdessa kerroksessa ullakko mukaan lukien. Vanhassa tehtaassa oli ääniä, jotka tuntuivat nuoresta naisesta pelottavilta. Haave tehdasasunnosta sai silti harkitsemaan miehen ehdotusta.

Isältä pojalle

Otto Kokolle nahkatehdas ei ollut uusi tuttavuus. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1991, ja sen jälkeen isä Simo Kokko osti kiinteistön. Hän remontoi alakertaan silloisen kahvila Kanelin leipomon ja muutti perheineen rakennuksen toisen kerroksen vanhaan toimistoon. Tehtaassa asuessa Otolle tuli joka kolkka tutuksi. Muutama vuosi sitten isä Simo Kokko halusi luopua tehtaasta, ja se pantiin myyntiin. Ostajakin löytyi, mutta viime metreillä tämä vetäytyi. – Onneksi, sanoo Otto Kokko, sillä hän haaveili tehtaasta paitsi omana asuntonaan myös työpaikkanaan. Hänellä ei vain tuolloin ollut mahdollisuutta vielä ostaa kiinteistöä. Otto Kokko sai myynnin perumisen myötä aikaa järjestellä asioitaan. Kauppaa tehtiin neljä vuotta isän kanssa. Vuonna 2012 tehdaskiinteistö tontteineen vaihtoi omistajaa isältä pojalle ja tämän avopuolisolle.

Elämäntapa tehdä itse

Parin vuoden kokemuksella Janita Horppukin uskaltaa olla tehtaassa yksin. Horppu ja Kokko asuvat tehtaan ullakolla. Muu tehdas on Otto Kokon työpaikka, sillä hän remontoi kiinteistöön asuntoja ja vuokraa varastotiloja. Samalla hän on myös talonmies, isännöitsijä ja omistaja. – Mahdollisimman paljon teen itse. Päätös jäädä tähän töihin oli helppo, sillä tunnen talon hyvin. Tämä on ihan oma maailmansa ja meille elämäntapa. – Harvoin me täältä mihinkään lähdetään. Jopa nahkatehtaan haju on saanut arvonsa, Janita Horppu sanoo.

Maailmalta inspiraatiota

Tällä hetkellä tehtaan alakerta on varastona. Siellä on neljästä sataan neliön varastotiloja erilaisiin tarpeisiin. Toisessa kerroksessa on kolme asuntoa, joista kaksi on remontoitu. Yhdessä asuvat Horppu ja Kokko itse, muut ovat vuokralla. – Meidän omassa ullakkoasunnossa kaikki on vanhaa, paitsi kamina. Idea on säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa, Janita Horppu sanoo. Suunnitelma on tehdä noin kymmenkunta asuntoa toiseen kerrokseen. Horppu ja Kokko ovat varanneet itselleen yhden tilan, joka toimii nyt kuntosalina, mutta jossain vaiheessa se muuttuu pariskunnan loft-asunnoksi. – Pikku hiljaa tämä projekti etenee. Kyllä meiltä on haluttu ostaa täältä tiloja asunnoiksi, mutta emme myy, vaan vuokraamme, Kokko sanoo. Insipiraatiota projektiinsa pariskunta on hakenut matkustelusta. Viimeksi he tekivät puolen vuoden maailmanympärimatkan. Muun muassa New Yorkista löytyi paljon ideoita.

Hissit toimivat kammella

Nahkatehtaan historia on hyvin läsnä, sillä osa tiloista on tehtaan jäljiltä. Vanhat teollisuushissit toimivat kammen avulla, ja seinillä on tehtaan vanhoja tauluja. Horppu on iloinen, että lähellä asuu Tyyne Mustonen, joka toimi aikoinaan tehtaalla siivoojana. Hänen edesmennyt miehensä oli myös töissä nahkatehtaassa. – Tyyneltä olen saanut valtavasti tietoa tehtaan-ajoista. Millaisena pariskunta näkee Napialan nahkatehtaan kymmenen vuoden kuluttua? – Kyllä täällä silloin on kymmenen asuntoa ja toimitilaa, sanoo Otto Kokko. Janita Horppu lisää, että hän näkee monen sekä asuvan että työskentelevän tehtaan tiloissa. (HäSa)