Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten työnantaja voi kuulua työntekijäliittoon?

Suomessa on harvinaista, että työntekijöiden ammattiliittoihin kuuluu työnantajien edustajia. SAK:n ja STTK:n liitoissa tapaukset ovat yksittäisiä, mutta Akavassa tapauksia on. Poikkeuksista yksi on Suomen kirkon pappisliitto, johon kuuluu seurakuntapappien lisäksi kirkkoherroja.

Miten asetelma vaikuttaa edunvalvontaan, Kirkon akateemiset AKI:n toiminnanjohtaja Jussi Junni?

– Tällä on Pappisliitossa hyvin vahvat perinteet, eikä jaottelua työnantajaan ja työntekijöihin edes ole ollut. Viime aikoina tämä on tullut ajankohtaisemmaksi, ja ajoittain tulee kahnauksiakin.

– Saatamme hoitaa pastorin työasiaa, ja toisessa päässä on työanantajaa edustava kirkkoherra. Tällöin herää kysymys, kumman asiaa hoidetaan. Olemme ratkaisseet sen niin, että ajamme yksittäisen jäsenen, emme työnantajan asiaa. Kirkkoherran asiaa hoidamme silloin, kun hän on työntekijäsuhteessa seurakuntaan.

Mistä tämä tapa johtuu?

– Pappisliitto on professionaalinen liitto, ja jäsenyys liittyy ammatti-identiteettiin. Valtaosa piispoistakin kuuluu pappisliittoon, mutta he eivät ole sopimusneuvotteluissa mukana.

Onko tässä edunvalvonnan kannalta ongelmaa, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder?

– Pääsääntöisesti johtajat ovat ulkopuolella sopimustoiminnasta. Emme näe mitään ongelmaa, että jäsenkunnassa on myös työnantajien edustajia. (LM–HäSa)