Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen nuorille salibandyn MM-kultaa

Hämeenlinnalaisen Steelersin Ville Lastikka sekä Lammin Salibandyn Rasmus Kainulainen ja Miikka Pentikäinen juhlivat sunnuntaina Helsinborgissa Suomen alle 19-vuotiaiden salibandymaajoukkueessa MM-kultaa.

Kolmikko oli läpi koko turnauksen Suomen avainpelaajia, ja he jatkoivat myös finaalissa vahvaa pelaamista, kun Sveitsi kaatui murskaavasti lukemin 13–3 (3–1, 6–1, 4–1).

Finaalin parhaana palkittu Lastikka iski tehot 4+1 ja nousi turnauksen pistepörssin voittoon yhteispistein 9+5.

– Meidän joukkueen vahvuutena on ollut hyvä henki ja yhtenäisyys. Jokainen on saanut olla oma persoonansa. Nämä ratkaisivat mielestäni MM-kullan. Turnauksen ekat pelit eivät itselläni menneet niin hyvin, mutta tärkeisiin ratkaisupeleihin vire löytyi. Hienoa on tällaisissa kisoissa voittaa myös pistepörssi, minä elän peleissä pisteistä ja maaleista. Tunnelma on tosi hyvä, Lastikka iloitsi. Kisojen tähdistökenttään valittu Rasmus Kainulainen oli pistepörssin kakkonen (4+8) ja finaalitehot olivat 1+1. Hän muodosti Lastikan kanssa tehokkaan tutkaparin. Ketjun keskellä urakoi Eino Heinonen ja takana puolustajat Eemil Ukkonen ja Olli Laine.

– Finaali oli helppo peli meille, olimme paljon parempia. Ratkaisu oli yksinkertaisesti se, että me tehtiin enemmän maaleja. Turnaus meni kokonaisuutena hyvin, Villen kanssa oli helppo pelata ja peli kulki. Tosi kiva fiilis ja nyt juhlitaan koko kesä, Kainulainen hehkutti.

Nuorten maailmanmestaruus oli Suomelle kolmas. Edellisissä vuoden 2013 MM-kisoissa Suomi hävisi välierissä juuri Sveitsille ja jäi pronssille, mutta tällä kertaa tahti oli alusta asti vahvaa.

Ylivoimaiseen MM-kultaan edennyt vuosina 1996–1997 syntyneiden ikäluokka pelasi viidessä päivässä viisi peliä ja voitti ne kaikki maalierolla 49–16. Myös Sveitsi oli kaatunut jo alkulohkossa 12–4, eikä finaaliuusinta tuonut muutosta voimasuhteisiin. Alkutahdit löi Ville Lastikka, joka käänsi vastahyökkäykseen ja syötti Rasmus Kainulaisen avopaikkaan: 1–0. Hetkeä myöhemmin Otto Lehkosuo ampui 2–0.

Sveitsin tehot olivat levänneet ykkösketjun varassa ja Andrin Hollenstein kavensi, mutta ylivoimalla Lastikka kuittasi lukemiksi 3–1.

Toisen erän alkuun Miska Mäkinen (1+1) sooloili 4–1-osuman Miikka Pentikäisen (0+1) syötöstä. LaSB-puolustaja pelasi jälleen vahvasti molempiin suuntiin ja koko turnauksen tavoin kuului finaalissa Suomen ykköspuolustajiin.

– Koko turnaus oli meille yllättävän helppo, eikä epäselvyyttä jäänyt, kuka on maailman paras. Finaalissa tavoitteenamme oli pelata kisojen paras peli. Eka erä ei vielä ihan ollut sitä, mutta toiseen jo parannettiin pelaamista. Kisapäivät ovat menneet nopeasti, kun on tällainen hieno joukkue, Pentikäinen kertoi kultatunnelmia. Sveitsi kavensi vielä ylivoimalla, mutta heti perään Kainulainen tarjoili upean syötön maalin eteen ja Lastikka ampui 5–2. Ajassa 35.43 Steelers-hyökkääjä viimeisteli hattutemppunsa. Olli Kinnusen, Eero Nuutisen (1+1) ja Oskari Heikkilän lisämaaleilla päätöserään mentiin Suomen 9–2-johtolukemissa.

Kolmannen erän alkuun Lastikka tyylitteli Suomen kymmenennen osuman ja loppunumerot kaunistelivat Juho Sorri, Teemu Metsälä (1+1) ja Oskari Heikkilä (2+0). Päävalmentaja Heikki Luukkonen oli todella tyytyväinen.

– MM-kulta on harvinaista herkkua. Meillä on ollut huikea nousujohteinen kasvutarina kahden vuoden aikana näiden poikien kanssa ja tänään saamme nauttia. Täällä iso asia oli se, että pystyimme pelaamaan leveällä materiaalilla ja säästelemään voimia. Se näkyi myös finaalissa. Ylivoimaisen voiton salaisuutena ovat pienet asiat. Paljon on tehty oikein, asiat loksahtivat kohdalleen ja ne kumuloituivat MM-turnauksessa, Luukkonen kommentoi Hämeen Sanomille. Kisojen suurin yllätys nähtiin pronssiottelussa, kun Tshekki kukisti isäntämaa Ruotsin jatkoajalla maalein 7–6 ja näin Ruotsi jäi ensi kertaa salibandyn arvokisahistoriassa ilman mitalia. HäSa