Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkoituksena ei ole tappaa ketään

Lyö, potki, lukota, heitä, kurista, tyrmää.

Vapaaottelun voitonavaimet saattavat särähtää sivustaseuraajan korvien välissä turhan raa´alta menolta, jotta sen voisi mieltää urheiluksi.

Koska kyseessä kuitenkin on urheilulaji, ei ottelua taputella läpi vastustajaa maanrakoon nuijien. Kaikki keinot ovat sallittuja, mutta todellisuudessa hyvin tiukkojen sääntöjen rajoissa.

Esimerkiksi selkärankaan tai takaraivon, niskan ja kurkun alueille kohdistuvat iskut ovat kiellettyjä. Maassa makaavaa ottelijaa ei myöskään saa potkia päähän.

Myös ottelijoiden hiukset, silmät, sukukalleudet ja kaikki ruumiinontelot ovat rauhoitettua aluetta.

– Kehässä ei ole tarkoituksena vahingoittaa tai tappaa ketään, vaan voittaa ottelu sallituilla liikkeillä, hämeenlinnalainen vapaaottelija Mikko Koskinen sanoo.

Ottelussa on läsnä myös tuomari, joka valvoo, että säännöistä pidetään kiinni. Vapaaottelun historia on raaka, mistä johtuvat useimmat ennakkoluulot lajia kohtaan.

Hiukan vastaavaa lajia, pankrationia, eli painin ja nyrkkeilyn sekoitusta, myllytettiin jo antiikin Kreikassa aina Rooman imperiumin tuhoon saakka.

Modernin vapaaottelun taas kerrotaan syntyneen 1930-luvulla, kun brasilialaisen jujutsun erikoismies Helien Carlos pani Brasilian nyrkkeilymestarin Antonio Portugalin pitkälleen alle 30 sekunnissa.

Paras taistelija on se, joka hallitsee useat eri tyylit ja tekniikat oikeassa tilanteessa, taistelulajien ja kung fu -elokuvien tähti Bruce Lee tokaisi aikoinaan

– Vapaaottelu on monen eri kamppailulajin sulatusuuni, kuten painin, nyrkkeilyn ja brassijujutsun, Koskinen komppaa.

Vapaaottelu nosti lopulta päätään Yhdysvalloissa 1990-luvulla Ultimate Fighting Championships -turnauksen (UFC) myötä.

– Vielä milleniumin vaihteessa säännöt olivat luokkaa, ettei silmiä saanut puhkoa. Kaikki muu oli sallittua. Räjähdysmäiseen suosioon laji kasvoi 2000-luvulla. Vapaaottelusta tietämättömätkin seurasivat draamalla ryyditettyä The Ultimate Fighter -tositeeveetä, jossa ammattilaissopimusta kärkkyvät kamppailijat putoavat pelistä viimeiseen mieheen.

Nykyvapaaottelulla ei Koskisen mukaan ole enää tekemistä alkuperäisten häkkiotteluiden kanssa.

– Vapaaottelua on brändätty monilla sääntömuutoksilla väkivaltaviihteestä huippu-urheiluksi. Tosin riski loukkaantua on aina olemassa, ja ottelijat tiedostavat asian.

Lokakuussa Korson TK9-illassa otellaan ammattilaissäännöin, vaikkeivät miehet välttämättä ammattilaisia olisikaan.

– Voi olla, ettei siellä saa edustaa omaa seuraa MMA Hämptonia, koska tapahtuma ei ole liiton hyväksymä. Sinne mennään sitten vapaana ottelijana, Koskinen sanoo.

MMA on lyhenne englanninkielisistä sanoista Mixed Martial Arts.