Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korvaamattomat vahingot

Vakuutuksenottajalle ei välttämättä ole selvää, mitkä vahingot kuuluvat korvattavuuden piiriin. Vakuutus kannattaa räätälöidä omiin tarpeisiin.

Vakuutusyhtiö Pohjantähden henkilövakuutuksien tuotepäällikön Päivi Wiitamäen mukaan kesäaikaan havahdutaan matkavakuutuksien laajuuteen.

– Eniten korvataan sairaanhoitokuluja. Hengitystieinfektiot, sydänoireet ja vatsataudit ovat yleisimpiä. Sitä ei aina ymmärretä, että lennolta myöhästyminen korvataan vain, jos sen aiheuttaa esimerkiksi junan rikkoutuminen tai jonkinlainen luonnonmullistus. Ruuhka ei riitä.

Olemassa olevia sairauksia tai sellaisen pahenemisesta matkalla aiheutuneita kuluja ei korvata matkasairautena. Jos paheneminen ei ole ollut odotettavaa, ja vakuutettu on ollut lähtiessä terve, voidaan akuutti hoito korvata. Matkan keskeyttämisen ja uuden kotiinkuljetuksen järjestämisen joutuu maksamaan itse. Kotiinkuljetus voi pahimmillaan maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja. Kiinteistö- ja irtaimistovakuutuksista ei korvata vahinkoja, jotka eivät ole ennalta arvaamattomia. Taloudellisesti suurin korvauskohde on erilaiset vesivahingot. Tilastojen mukaan vakuutusyhtiöt maksavat korvauksia vuosittain yli 36 000 vesivahingosta. Yhteissumma vuonna 2013 oli noin 157 miljoonaa euroa.

Wiitamäen mukaan vakuutuksia ajatellaan nykyään sosiaaliturvan kaltaisena etuutena, josta voi vaatia mielipahalleen taloudellisia korvauksia. Rakennus- tai asennusvirheistä johtuvat vahingot eivät ole ennalta arvaamattomia, vaan ne ovat tehdyn virheen odotettavissa olevia seurauksia. Siksi niitä ei korvata.

Pohjantähden kiinteistövahinkojen ryhmäpäällikön Sari Pitkäsen mukaan ihmiset ymmärtävät, että esimerkiksi asennusvirheestä on vastuussa sen aiheuttaja.

– Usein ihmiset toivovat, että voisimme korvata paljastuneen virheen ja hoitaa korvausvaatimusasiat rakentajan tai asennusliikkeen kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Korvaukset pitäisi siis saada esimerkiksi virheen tehneen yrityksen vakuutuksesta. Tilanne mutkistuu, jos työ on tehty ilman kuittia, eikä yritystä enää löydetä. Pitkäsen mukaan vahinkojen torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota. Vahinkoja voi sattua tilanteissa, joissa pesukoneen liitos vesijohto- ja viemäriverkkoon ei ole kiinteä. Jos pyykinpesukoneen poistoletku on asetettu wc-istuimen tai lavuaarin reunalle, voi se aiheuttaa vesivahingon. Tällöin vahingon korvattavuus ei ole itsestään selvää. HÄSA