Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Habita-yrittäjät haastavat markkinat

Kauppakeskus Tavastilassa sijaitsevan kiinteistövälitystoimiston Habitan henkilökunta päätyi ratkaisuun, jota voi kuvailla nykyisessä asuntomarkkinatilanteessa rohkeaksi.

Elokuun alusta lähtien Hämeenlinnan-toimipiste aloittaa itsenäisenä franchising-yrityksenä, jossa osakkaina ovat kaikki kolme toimiston nykyistä työntekijää.

Myymäläpäällikkönä toimineesta myyntipäälliköstä Kimmo Halosesta tulee uuden HSK Trio Oy -nimisen yhtiön pääosakas ja yrittäjä. Hänen yhtiökumppaneikseen ja yhtiön osakkaiksi siirtyvät kiinteistövälittäjät Satu Kylmälä ja Heikki Salokero.

– Tähtäämme siihen, että liikevaihtomme kasvaa 10 prosentin tasolla vuosittain. Vaikeaa se on, mutta jo alkuvuonna olemme yltäneet tähän tavoitteeseen, Halonen sanoo. Habitan Hämeenlinnan-toimipiste on neljäs yhtiön konttori, joka siirtyy omaksi yhtiökseen. Halosen mukaan franchising-yrittäjyys tuli ketjussa mahdolliseksi viime vuonna, ja mahdollisuuteen ovat toistaiseksi tarttuneet Torniolla ja Vaajakoskella sijaitsevat toimistot.

Hämeenlinna siirtyy yrittäjäksi samaan aikaan Klaukkalan-toimipisteen kanssa.

Asiakkaat eivät tule havaitsemaan muutosta: Ulkoasu tulee säilymään samana sekä nykyiset asiakkuudet.

Halosen mukaan itsenäiseksi yrittäjäksi ryhtyminen lähti Hämeenlinnan-toimipisteen työntekijöistä. Emoyhtiö ei kannustanut yli-innokkaasti, vaikka yrittäjäriski siirtyi paikalliselle yritykselle.

– Arvioimme, että jo viime vuoden tuloksella olisimme saaneet itsellemme enemmän kuin ketjun työntekijöinä. Tällä tavalla myös varmistamme oman työmme jatkumisen, Halonen sanoo. Työn jatkumisessa riittää vaativuutta, sillä kiinteistökauppa on muuttunut entistä vaikeammaksi.

– Ala on ihan muuta kuin mitä se oli viisi vuotta sitten, toteaa Halonen.

Viime vuosi oli alalle vaikea, mutta tämä vuosi on hieman valoisampi. Kesäkuussa tilastokeskuksen julkaisemien tietojen mukaan vanhat osakeasunnot ovat nostaneet hintaansa vajaa puoli prosenttia huhti–toukokuussa edellisvuoteen verrattuna.

Toisaalta vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat edellisvuoden alusta 1,3 prosenttia.

Kiinteistökauppa on tiukasti sidoksissa yleiseen taloustilanteeseen, mikä on Suomessa ollut tunnetusti usean vuoden ajan heikko. Edullinen korkotasokaan ei riitä houkuttamaan ihmisiä vaihtamaan tai ostamaan uutta kotia.

Pankit myöntävät lainaa entistä tiukemmin ehdoin ja katsovat kohdetta, mihin asiakas on lainaa hakemassa. Oman vaikeutensa tuovat myös asuntojen arvot: oman kodin käypä markkinahinta ei ole välttämättä sitä, mitä myyjät toivovat.

– Asuntomessuvuosi 2007 oli aivan hullu. Asuntojen arvot nousivat 6–7 prosenttia vuodessa. Nyt ihmiset eivät välttämättä tule saamaan asunnostaan sitä, mitä he maksoivat pari vuotta sitten. Toisaalta tällä hetkellä asuntomarkkinoilla voi hyödyntää sitä, että asunnosta maksettava väliraha on alhainen, muotoilee Halonen.

Kiinteistöalalla kasvua helpottaa kuitenkin se, että työntekijäkustannukset ovat provisiopalkkauksen takia kiinteästi sidoksissa yhtiön tulokseen. Halosen mukaan tavoitteena onkin pätevän työntekijän palkkaus tulevaisuudessa. – Kiinteät kustannuksemme eivät kasva sen suuremmiksi kuin ne olivat aikaisemmin, Halonen kiteyttää. HÄSA