Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lopen väki sanoi jyrkän EI:n kuntaliitokselle

Jos kuntalaisten tahto toteutuu, Loppi ei lähde kuntaliitokseen Riihimäen ja Hausjärven kanssa. Peräti 83,1 prosenttia kuntalaisista vastustaa liitosta, joka sopisi vain 13, 3 prosentille.

Nyt Lopella päättäjät seuraavat tarkkana, miten Hausjärvellä kuntaliitokseen suhtaudutaan. Jos Hausjärvellä äänestetään kuntaliitokselle KYLLÄ, jatkavatko Hausjärvi ja Riihimäki kahden kesken liitoksen valmistelua?

Loppilaisten äänestyksen tulos ei yllättänyt sen paremmin kunnanjohtaja Karoliina Viitasta kuin kunnanhallituksen puheenjohtajaa Marja Peltomäkeä (kesk.). Kielteisyys on viime viikkoina noussut vahvasti julkisessa keskustelussa esiin.

Karoliina Viitanen on ajanut vahvasti liitosta ja korostaa olevansa kunnasta vastuussa oleva virkamies. Myös valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on kannattanut kuntaliitosta. Marja Peltomäki taas on vastustanut liitosta alusta pitäen.

– Kuntalaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä. On eri asia, mitä kunnanvaltuusto päättää. Valtuutetuilla on tietoa ja faktoja, joita tavallisella asukkaalla ei ole eikä tarvitsekaan olla, kunnanjohtaja toteaa.

Karoliina Viitanen korostaa demokratiaa, jonka periaattein kuntalaiset ovat äänestäneet valtuuston jäsenet käyttämään ylintä päätösvaltaa ja toimimaan yhteisen edun mukaan.

– Kuntalaiset torjuvat ajatuksen kuntaliitoksesta, mutta enemmän tunne- kuin asiapohjalta.

Karoliina Viitanen on aika varma, että kunnanvaltuusto äänestää 28. syyskuuta kuntaliitosta vastaan. Hän valmistelee jo nyt kunnan ensi vuoden talousarviota kielteisen ratkaisun pohjalta.

Edessä on vaikeita ratkaisuja. Karoliina Viitanen toteaa erityisesti kunnan sosiaalitoimen työskentelevän niin ohuella henkilöstöllä, että virkoja on väistämättä lisättävä jo ensi vuodeksi.

– Jos sote-yhteistyö Riihimäen ja Hausjärven kanssa kaatuu kuntaliitoksen myötä, emme mitenkään selviä yksin. Meidän on joka tapauksessa löydettävä isäntäkunta kumppaniksemme. Jollei se ole Riihimäki, voiko se olla Hämeenlinna, Janakkala, Hattula tai Hyvinkää?

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki ei usko Lopen ajautuvan kovin pahaan tilanteeseen, vaikka kuntaliitos nyt tyrmättäisiin.

– Olen alusta lähtien ollut sitä mieltä, että ensin pitäisi katsoa, miten sote järjestetään ja vasta sen jälkeen ratkaistaisiin kuntaliitoskysymys. Näyttää siltä, että aika moni kuntalainen on samaa mieltä.

Ennen kuin kuntaliitosta lähdetään mahdollisesti valmistelemaan uudelleen, Peltomäki pitää tärkeänä käyttää ensin aikaa asukkaiden luottamuksen voittamiseen.

– Kuntalaisten luottamus päättäjiin on ilmeisesti notkahtanut. Asukkaat eivät tunnu uskovan tasapuoliseen päätöksentekoon isossa Riihimäki-Loppi-Hausjärvi -kaupungissa. Meillä on yhteistyöstä hyviä esimerkkejä, joiden kautta luottamusta voidaan hankkia. HÄSA