Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS-Veden vuotoselvitys bumerangina takaisin

Kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila ei kelpuuttanut HS-Veden selvitystä Hangasmäen jätevesipumppaamolla toissaviikolla tapahtuneesta 80 kuution ylivuodosta.

Jätevettä tulvi maastoon ja päätyi myös Kankaistenjärveen johtavaan Komulahdenojaan, kun pumppaamo meni oikosulkuun. Vesiyhtiö havaitsi ja korjasi vian vasta 11 tuntia oikosulun jälkeen, sillä pumppaamolta tullut hälytys tulkittiin valvomossa tietoliikennehäiriöksi. Alkuperäisessä selvityspyynnössä HS-vettä edellytettiin selvittämään ylivuodon syy, määrä, ajankohta ja vuodon aiheuttaman kuormituksen määrä sekä esittämään toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

Yhtiö kertoi mittauttaneensa pitoisuudet viranomaisen heille osoittamista pisteistä. HS-Vesi listaa selvityksessään myös viime vuosina viemärilinjalle ja sen ympäristöön tehtyjä investointeja ja huoltotoimenpiteitä. Pumppaamon sähkölaitteet oli tarkastettu edellisen kerran kesäkuussa. Yhtiö ei pidä lisäinvestointeja tässä vaiheessa järkevinä, sillä linjaa joudutaan joka tapauksessa siirtämään 10-tien perusparannuksen yhteydessä.

Ympäristöasiantuntija Jutila kuitenkin toteaa lisäselvityspyynnössään, että näytteet otettiin väärästä kohtaa Komulahdenojaa. Jutilan mukaan myöskään vuodon aiheuttaman kuormituksen määrää ei ole selvitetty. Hän edellyttää myös selvitystä suoja-altaan rakentamisesta pumppaamolle, riippumatta valtatien rakennussuunnitelmista. – Aiomme toimittaa vaaditut lisäselvitykset pyydetyssä aikataulussa. Valitettavasti näytteenotossa kävi väärinymmärrys, kun Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen mittaaja tulkitsi karttaa osittain väärin. Uudet mittaukset on jo tilattu, kertoo HS-Veden käyttöinsinööri Sanna Heinonen . Yhtiön edellytetään jatkavan näytteenottoa kahden viikon välein, kaikkiaan neljä kertaa. Vastaukset lisäselvityspyyntöön tulee toimittaa 21. syyskuuta ja yhteenvetoraportti marraskuun loppuun mennessä. HäSa