Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reppu katoaa ja pipa pöllitään

– Ei opettajat puutu kiusaamiseen. Sanotaan vain, että antaa nyt olla, katsotaan parin viikon kuluttua. Ja kiusaaminen vain jatkuu.

Näin kertoi riihimäkeläinen jo yläasteelle siirtynyt poika keskiviikkona, kun nuoret kohtasivat huolineen jo perinteisesti Riihimäen viranhaltijat ja päättäjät. Kiusaaminen nousi kohtaamisessa pääongelmaksi, vaikka myös tupakointia ja kaljakäyttöä pohdittiin monelta kantilta.

Sekä nuoret että päättäjät tietävät, että Riihimäellä koulukiusaamista riittää. Sitä ei ole saatu kitkettyä, vaikka opettajia on ohjeistettu ja kouluilla on käytössä kiusaamisen vastustamisohjelma, KIVA-koulu.

– Se on sellaista, että ensin kaikki on kovasti hyvää kaveria minun kanssani. Sitten seuraavalla viikolla käännetään selkä, ei oteta porukkaan ja tönitään pois. Opettajat katsoo vaan hyvää viikkoa, ja sanoo, että hyvinhän tämä järjestyi, kiusattu poika valotti kiusaamista, johon ei haluta puuttua.

Yllättäen parinkymmenen nuoren joukosta lähes joka kolmas nousi vuorollaan kertomaan omia kokemuksiaan kiusaamisesta. Lisäksi jokainen oli nähnyt kiusaamista, puuttunut siihen ja myös pystynyt muuttamaan tilannetta. Tukioppilaana toiminut Nellinoora Paju toivoo, että kouluilla kehitetään tukioppilaista porukka, joka näkee, kuulee ja hoitaa tilanteet heti oppilaiden keskuudessa.

– Meillä oli hyvä tiimi, joka pystyi ratkomaan aika paljon kiusaamista ilman, että niitä tarvitsi käsitellä enempää. Kun kiusaajalle lähtee juttelemaan hiukan vanhempi nuori, siinä nuori kuuntelee nuorta.

Sivistystoimen johtaja Esa Santakallio viestitti nuorille opettajienkin olevan ihmisiä. Kun nuoret käyttävät törkeää arkikieltä, tunnilla opettaja saattaa sivuuttaa oppilaiden keskinäisen huutelun tunnistamatta sitä kiusaamiseksi.

– Kiusaamista kitketään niin oppilaiden keskuudesta, oppilaan ja opettajan, opettajan ja oppilaan sekä jopa opettajien väliltä. Tasoja ja tapoja on kartoitettu. Ohje on selvä: minkäänlaista kiusaamista ei sallita. Vallitsee nollatoleranssi, Santakallio totesi.

Koulut saavat myös lähiviikkojen aikana koulutoimistosta noottikirjeen. KIVA-koulu -ohjelmaa on toteutettava jatkuvasti. Nyt koululaiset viestittävät, että ohjelma on painunut unohduksiin. Kalja, tupakka ja huumeet kietoutuvat tiiviisti niin terveydenhoitoon kuin harrastusmahdollisuuksiin. Päihdevalistus rapautuu nuorten mielestä hyvää vauhtia. Kouluilla puhutaan aiheesta ehkä tunti, kaksi 6.–9.-luokilla.

– Valistusta on aivan liian vähän. Kun nuoret suhtautuvat yhä suvaitsevammin kannabikseen, sen käytön haitoista pitäisi kertoa paljon enemmän. Jos nyt puhutaan, keskitytään tupakkaan ja alkoholiin, mietti nuorisovaltuutettu Ria Luoto.

Kouluillakin kannabiksen käyttö näkyy. Päihdetyöntekijä Hanna Hänninen kertoo säännöllisten käyttäjienkin määrän lisääntyneen. Käyttö voi jatkua pitkään, ennen kuin paljastuu.

Kireä taloustilanne ja säästöt hankaloittavat avun saantia. – Huolista kannattaa aina lähteä kertomaan. Jollei terveydenhoitajan vastaanotolle pääse eikä halua kertoa opettajalle, kouluilla toimivat psykologit, kuraattorit ja heidän lisäkseen myös sekä kaupungin että seurakunnan nuorisotyöntekijät, Esa Santakallio muistutti. HÄSA